fredag 20 mars 2015

From our lemon tree with love


Igår när jag var ute och plockade några citroner att ha till salladen så hittade jag den här citronen. Visst var det väl charmigt med en hjärtformad citron? Att ha ett eget citronträd är lyx. Här i Grekland använder vi mycket citron i maten. Vi pressar alltid på grillat kött, till vitkålssallad eller grönsallad är det för det mesta citron vi har på. (tillsammans med olivolja och salt). Att sen de är helt ekologiska gör ju inte saken sämre. Vi tänker inte på att de är det, men så är det.

Vi har några höns också och våra ägg heter ju då att de är från frigående höns. Förr hade vi dem på en tomt som var cirka 1000 km2, men det blev så jobbigt att hitta äggen då så nu har de en liten hönsgård på 10x10 meter där de går fritt under citron och mandarin-träd.

I en diskussionsgrupp om Grekland på facebook var det någon som sa att "grekisk mat är så enahanda och torr". Den stackars människan måste haft enorm otur med vad hon har blivit serverad.

Om det är någon av er som har samma åsikt skriv gärna en kommentar här och skriv också då VAD ni har ätit som gör att ni kan tycka det. Kanske jag kan ge er tips då på vad ni skulle ha beställt istället för det.

Fredag! Helg! I eftermiddag ska jag och dottern ta oss ner till stan och invigningen av HM som öppnar för första gången här i Chania.
Ha en bra helg vänner!

19 kommentarer:

 1. Luktar det massor om hönsen? Vill gärna ha höns och vi pratade om att skaffa höns och jag ville ha dom bredvid vår "lekplats" men fick höra att dom luktar massa om man inte har dom på väldigt stort eller där man kan spola av emellanåt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet du, jag tycker faktiskt inte att det luktar. Jag undrar om det inte kan lukta värre när de är på ställen där det går att spola av, för typ på betong så "ligger det ju kvar" tills man spolar. Våra är ju nu på 10x10 meter och direkt på jord och jag har då inte märkt att det luktar speciellt. När vår gris var där luktade det lite mer....Vi har - tror jag - 8-9 stycken. Om man har många kanske det kan lukta. Men gå hem till några som har höns och kolla först vad du tycker innan du skaffar.

   Radera
  2. hum kanske är värt att testa då... Tycker det vore så mysigt. Isabella tycker dt är så kul att mata hönor (brukar gå ner till grannen med överblivet bröd) och så himla härligt med egna ägg! Kanske ev kan övertala maken att testa och om det inte blir trevligt så får dom flytta till gården.

   Radera
 2. Höns och tuppar är trivselfaktor här, om man inte har något emot morgonpiggt kuckeliku (tre på natten...) och de som finns på tomten intill vårt hus luktar inte alls. De äter glatt upp matrester och bröd som vi eljest skulle slänga ihop med soporna. Av grannfrun får vi ägg lite då och då. Enstaka ungtuppar har också hamnat i grytan.
  Monica P

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) ja, det med matrester är ju ett kapitel för sig. Ofta när jag är i Sverige (eller hos någon här också som inte har djur) så tycker jag det känns så dumt att slänga matrester och skal. Här går ju allt till hönsen om det inte är något som katterna och hundarna vill ha.

   Radera
 3. En nabo av oss hadde høns , og har aldri kjent noen lukt der.( Dette er midt inni et boligstrøk med rekkehus og eneboliger ).Det som lukter her om våren er når enkelte finner ut at å gjødsle med hønsegjødsel (kjøpt hos blomsterforhandlere) det er tingen. men, men
  Kan ikke helt skjønne hva slags gresk mat denne personen har spist som klaget.
  Gresk mat er jo kjempegodt. Når vi er ute å reiser bruker jeg å spise de retter som hører landet til .Og i Hellas har jeg aldri fått noe som er tørt , hverken på fastlandet , Kreta el andre øyer.
  Ønsker deg en flott helg.
  Hilsen Irene.

  SvaraRadera
 4. Personligen så älskar jag grekisk mat! Vi har en helt fantastisk restaurang här i Stockholm som heter Greken på hörnet. Deras mat är "to die for" helt magisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den får vi prova nästa gång i Sverige! När min make var med i Stockholm första ggn så var vi ut och åt med greker och maken trodde han skulle få grekisk mat (efter svensk julmat i en vecka ungefär) Det blev kinamat (som han inte gillar....)

   Radera
 5. Den stackars personen måste ju ha ätit på en väldigt dålig restaurang, av alla gånger jag varit i Grekland så har jag varit väldigt nöjd med maten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra det Caroline! Självklart kan man råka ut nån gång för tråkig mat men det betyder ju inte att grekisk mat är tråkig för det. Ha det gott!

   Radera
 6. Vilken fin citron! Det finns gott om citroner i Portugal och Spanien också, och vi har fått en del. Jag har aldrig varit i Grekland, så jag vet inget om maten. Men som turist hittar man ju ofta sämre alternativ. Jag att maten är torr och tråkig här i Spanien. Det finns säkert god mat, särskilt hemma hos spanjorerna. Men när man ska gå ut krävs skicklighet för att hitta annat än pommes frites med nåt tråkigt friterat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Freedomtravel, ni får kolla vart spanjorerna själva går och vart de äter. Jag har inte varit mycket i Spanien men nog tror jag att jag åt gott där. Paella mmm. Och inhemska rätter som lagas i kastrull tror jag säkert de har goda där. "katalansk gryta" tror jag det finns ngt som heter. Risken är väl att när man håller sig till sånt som man tror är säkra kort som en köttbit med potatis så får man nog göra som i Grekland, beställa röror och sallader separat. Många svenskar är nog vana att på en köttallrik så finns sallad, sås och allt-i-ett.

   Radera
 7. Det där med "enahanda och torr"...jag tror att det beror på var man äter för visst kan maten på "turistrestauranger" (där nästan inga greker äter...) vara lite tråkig eller oinspirerad. Men enahanda förstår jag inte, det måste hänga ihop med att alla inte är pigga på att testa olika saker.
  Hu så kallt det var att komma hem igår! Jag tog lite sol med mig från Skåne, vi får se om det hjälper!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du tog med dig solen! Jag har tröttnat på att frysa och nu verkar det ju vända!

   Radera
 8. Fin citron. Jag är överlycklig varje gång jag går ut i Korfos och får plocka citroner. Lite otur att få torr mat. Grekerna äter inte sås i den utstäckning som svenskarna men som du säger med lite dipsåser, sallad och annat småplock så klarar man sig utan sås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, här är det ju tomat, citron och olja som gör maten. Och de goda råvarorna. Mat med vita krämiga såser är ju mer turistiskt.

   Radera
 9. Hej Anita , det är ju därför man bara vill till grekland, den goda maten, och miljön .trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om ditt svar Helen! Du skrev inget om sol och bad utan maten och miljön. Härligt!

   Radera