Utflyktstips

Knossos är ju nästan ett måste när man är till Kreta. Både museet i Heraklion och palatset Knossos rekommenderar jag er att åka til. Helst med guidad tur annars är risken att man "bara tittar på gamla stenar". Läs om mitt besök här. 


Spinalonga - Denna sista spetälskekoloni som ligger utanför Agios Nikolaos och Elounda kan man besöka på en dagstur. 2016 gjorde jag min första utflykt hit och jag lovar - trots att det är en lång resa om man bor i Chania var det verkligen värt det! Läs om min tur hit här.  (läs även här vad jag skrev innan jag varit där)

Känner ni igen den? Festos-disken originalet kan ni se på museet i Heraklion


De övergivna byggnaderna på Spinalonga
Vill du ha tips på turer att göra om du hyr bil? I det här inlägget får du tips på 5 olika turer som är
trevliga att göra när du har hyrbil.

Att åka till små byar tycker jag är intressant. Nästan alla byar har något sevärt och helt säkert finns det en taverna eller kafenio i byn också. Denna tur till byn Vafes gjorde vi en dag vintern 2016. Läs inlägget här och här

Vandra på Kreta. Polhirrina-ravinen vandrade dottern vintern 2016. Trots att jag själv inte har gjort den utflykten tipsar jag om den. Dottern tyckte det var en fin vandring.

Tycker du, liksom jag, att det är spännande att besöka olika kloster? Här kan du läsa om nunneklostret i Korakies på Akrotirihalvön.

Mitt älskade Kreta kallar Apollo en av sina utflykter. Här kan ni läsa lite om den och de platser vi besökte.

Nostos Vingård och klostret i Chrissi Pigi besökte vi med det lilla tåget. Läs här. 

Stränderna Plakias och Frangokastello samt Kourtaliotiko ravinen är en tur som kan göras på en och samma dag. Läs inläggen här och här.

Klostret i Preveli är väl värt ett besök och turen kan kombineras med bad vid stranden i Preveli.


Ikoner finns att beskåda vid Preveliklostret

 

Vingårdar får jag ofta frågor om. Jag har själv bara varit på Nostos hittills. Här hittar du dock en förteckning på i stort sett alla Kretas vingårdar. De flesta kan man besöka.

Kournas som är Kretas sötvattensjö är ett trevligt utflyktsmål. Här kan du se sköldpaddor. Åker du hit på våren är naturen i området otroligt vacker med blommande mandelträd.

Agia Triada är ett kloster på Akrotirihalvön. Här är de vana vid turister. Klostret är välbesökt och det är också värt ett besök.

Chania stad och venetianska hamnen. Jag lägger in en länk till ett inlägg med några fina bilder på stan. Självklart ska ni åka in till stan åtminstone en gång.

Aptera utgrävningar från minoisk tid finns även i Chania. Läs även här. 

Margarites keramikbyn rekommenderar jag verkligen! En av mina favoritturer. Läs även här. 

 

 

Anogia är en by med en mörk historia. Värd ett besök om ni "ändå ska åt det hållet".

Loutro rekommendaras till dig som vill ladda batterierna på ett lugnt ställe.

Botaniska parken tycker du om blommor och växter åker du hit!

Sfendonigrottan i Zoniana hit var jag en gång med svenska föreningens utflykt. Mycket intressant!

Eremiten Johannes grotta besökte vi en söndag i februari. Den ligger i närheten av byn Marathokefala. Samma dag passade vi också på att åka till Ano Vouves där världens äldsta olivträd växer och frodas än idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar