torsdag 19 mars 2015

Hela Grekland sörjer


Alla i Grekland rördes till tårar igår. I över en månad har det på nyheterna pratats om killen från Kreta som studerade på fastlandet. I över en månad har han varit försvunnen. Efterlysningar har delats på sociala medier. 

Igår fann de honom. Självmord. Det sägs att han utsattes för mobbning på skolan. Nu är de andra från skolan rädda för att visa sig ute. Nu är hatet riktat mot dem. Några talade ut om det i tv igår. De hade inte förstått att han var mobbad. Nu mobbas de för det. Någon lärare uttalar sig och säger att klasskamraterna brukade umgås och gå ut tillsammans. Ingen eller kanske någon vet varför det hände.Vad som rör sig inuti en annan människa är så svårt att förstå. Ibland kanske man förstår att någon mår dåligt men det är ju inte alltid man vet hur man ska kunna hjälpa och speciellt bland de yngre som kanske själva har "kaos" inom sig.

Här i Grekland talas det inte lika mycket om mobbning som det görs i Sverige. Kanske finns det inte i lika stor utsträckning här. Jag försöker prata med mina barn om det ibland för att få veta om det finns på deras skolor. De har inte märkt något. Kanske de inte märkt något men det kan ju ändå vara någon som känner sig mobbad utan att de runt omkring förstår. Ibland kan jag känna mig lite orolig över sonen som är en blyg ensamvarg. Sen tror jag att steget mellan mobbad och mobbare är nog inte stort. 

Efter den här händelsen kommer helt säkert skolorna här att bli mer uppmärksamma på mobbning.

Vad har ni för erfarenheter av mobbning?

8 kommentarer:

 1. Camilla Eriksson18 mars 2015 07:59

  Blir gråtfärdig varje gång det händer. Blev själv mobbad och skolan skylde bort det genom att säga - Ja ni vet hur ungar är?! Det var en lärare som lärde mig att tänka på att de som mobbar mår sämre än jag och de är avundsjuka för att jag är jag. Det hjälpte mig i alla fall. Hoppas att ämnet kommer upp till ytan även i Grekland för det går inte att tigas ihjäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, Camilla. Jag blir så ledsen. Och det är väl det som är problemet att den mobbning som inte "syns" ordentligt för utomstående möts med oförståelse och ingen förstår riktigt hur hårt det tar på den som är utsatt. Kram till dig!

   Radera
 2. Ja usch så hemskt. Mobbning är verkligen gräsligt och att problemet växer oroar mig. Så tyvärr även vuxenmobbing på arbetsplatser, varför???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara att fler mår dåligt? För som Camilla skrev i sin kommentar så mår ju ofta mobbarna dåligt också. Kram!

   Radera
 3. Det är så hemskt å man blir så ledsen att läsa eller att höra att någon eller några mår dåligt. Mobbning finns överallt här i Sverige, barn, tonåringar, vuxna som mobbar varandra på arbetsplatserna. Jag läste å lyssnade nyss på vad Kronprinsessan Mary har skapat via sin fond, Mary fonden. Mycket bra å härligt ställningstagande för ett varmare å finare samhälle. Kram till Dig <3 Ha en fortsatt fin vår å önskar att värmen kommer till er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varmare och finare samhälle. Borde inte var så svårt men det är tydligen det svåraste som finns Kram!

   Radera
 4. På nyheterna sa de att Grekland ligger på fjärde plats i Europa beträffande mobbing i skolan. Vet inte om det är sant, men bra att det uppmärksammas.
  Vad som orsakat denna unga universitetsstuderande kille att välja att ta sitt liv, det vet ju egentligen ingen. Alltid tragiskt då det sker. I Sverige har ju självmord varit vanligare än här, men efter vad jag förstått har det ökat markant även i Grekland i och med krisen.
  Att man tar upp halva nyhetsprogram med det här fruktansvärda som drabbat den unga killens anhöriga tycker jag är helt otroligt! I två dagar har de inte pratat om något annat. Det enda positiva med det är kanske att man blir mer uppmärksam på hur människor i ens omgivning mår. Men detta skulle naturligtvis ha uppmärksammats innan det inträffade. Var befann sig alla tusentals sörjande då??
  C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...för sent ska syndaren vakna..så är det väl jämt och om allt... Hela tiden händer saker som får oss att tänka till ett tag...tills vi glömmer igen. Kram!

   Radera