Ja, jag vet, det har gått en hel månad sedan jag skrev något här. Ni som har följt mig länge vet ju varför. Det är fullt upp och det finns inte tid till att skriva. Igår hade vi dock stängt men det betyder ju inte att vi är lediga. Det finns alltid något att göra på restaurangen så igår var vi där och städade samt klippte ner lite växter. På kvällstid kan vi nog säga att vi har full personalstyrka. Nästan i varje fall. Sonen får variera sig lite mellan att vara servitör och kock. Det beror på var han behövs mest. En person för några timmar dagtid skulle behövas. Tidigare år har vi haft en person som har skött en del städning, disk och lite annat på dagarna men eftersom vi inte har hittat någon för den tjänsten så gör vi de sysslorna själva. Plus allt annat som vi har att göra så den "lediga" dagen behövs för att andas ut lite. Plus att vi på det viset har löst det med att all personal har ledigt samma dag så vi behöver ingen extra som hoppar in och gör lediga dagar.
Jag vaknar tidigt som vanligt och dagens skörd kan ni se på fotot. (i och för sig var det sonen som skördade grönsakerna igår kväll, jag plockar blommor, mynta och persilja)
Jag blir mer och mer irriterad på grekiska staten. Jag berättade ju tidigare om att den dricks som serveringspersonalen får och som kunder lägger in på kort nu måste räknas in i lönen. Det är tidsödande för mig att sitta och räkna ut. Revisorn vill ha ett större arvode eftersom det även blir merjobb för honom. Samt att serveringspersonalen förstås föredrar att få dricksen direkt. På en del restauranger vet jag att de gör som förut och betalar ut varje kväll i kontanter. MEN, blir det kontroll så är det ju restaurangägaren som får betala böterna eftersom lagen har ändrats och jag vill inte riskera det. För den tjänsten som vi söker en person för dagtid hittade vi en kille som ville jobba ( en kille från Bangladesh som åker runt med sin cykel och putsar skyltfönster) men eftersom han jobbar heltid på ett annat ställe på kvällarna lagligt så blev det för många timmar för honom. Just det, staten tillåter inte hur många timmar som helst för dem som vill ha 2 jobb. Det går att ha 2 jobb men inte för många timmar. Förstår de inte att då jobbar de svart istället? Eller föredrar att åka runt och putsa fönster som ju är helt svarta pengar. Jag kan inte betala svart så därför kunde han förstås inte jobba hos oss.
Namnet feta ost. Jag har alltid trott att just det här med namnet feta ost är just att det finns "billiga kopior" som till exempel "white cheese" som görs i Danmark och att det är därför inte all "feta ost får heta feta ost" Igår berättade maken för mig att det inte är bara det. Vi beställer till exempel en del feta, smör och graviera ost från en lokal tillverkare. Mycket bra kvalite! Men igår sa maken att vi måste köpa feta ost även från en annan grossist för att ha faktura på just feta ost för den lokala tillverkaren får inte kalla sin ost feta ost och det är inte för att det inte är just feta utan för att han inte betalar den summa som krävs till staten för att få kalla den feta ost. Googlar man så står det vad en feta ost ska innehålla, att den är tillverkad i Grekland enligt vissa tillverkningsmetoder. Vad det inte står är att man även måste betala för att få kalla osten feta. Och då blir den förstås även dyrare! Det kanske är så det fungerar även för andra produkter, jag vet inte men jag tycker det låter vansinnigt att en lokal tillverkare som gör utmärkta produkter inte får kalla dem för vad de är.
Jag önskar er KALO MINA, ha en bra månad för juli är ju faktiskt redan här! (förresten, håll det hemligt att tomater och auberginer är hemodlade för det är klart att vi inte får använda de i restaurangen eftersom vi inte har någon faktura på dem :) jag vet inte hur det är med blommorna om de också måste beskattas samt ha en produktmärkning för att få kallas blommor...)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar