Mina restaurangtips

Det finns en uppsjö av tavernor och restauranger i Chania med omnejd. Självklart har jag inte haft möjlighet att prova alla. De som jag har provat kan du läsa om här. Lägg gärna till en kommentar du också ifall du vill tipsa om din favorit.

RESTAURANG OREXI I KATO DARATSO - är vår egen restaurang och jag hoppas ni kommer och besöker oss. Vi har både grekiska specialiteter och grillrätter. Dessutom har vi varje dag några grekiska husmanskosträtter som inte finns i standardmenyn. Vi har ett stort urval av förrätter så ni kan ibland hoppa över huvudrätten och istället beställa en massa förrätter att dela på. Så kallade meze eller orektika. Om ni är vegetarianer ska ni veta att vår vegetariska moussaka har fått massor av beröm. Sen hittar ni förstås massor av andra vegetariska rätter och vi har alltid glutenfri pasta.  Här hittar ni oss. 

Den botaniska parken utanför Chania har en riktigt bra och populär restaurang också. Här kan ni läsa om vårt besök på den. 

Restaurangen på hotell Golden Bay är ett säkert kort. Här serveras grekiska delikatesser, goda kötträtter och himmelska hamburgare. Jag har skrivit några inlägg om de gånger vi har varit där och ätit.

Pizzeria Il Forno i Kato Daratso har goda pizzor. De serverar även goda sallader och pastarätter. Läs om dem här och här God pizza finns även på den nyöppnade(2022) pizzerian Oreganos som ligger i Agii Apostoli.

I saluhallen i Chania stad finns flera tavernor som serverar god vällagad lunch av färska råvaror (fiskhandlaren till exempel serverar fisk). Innan du bestämmer dig för vilken av dem du ska välja kan du se i montrar vilka rätter var och en serverar för dagen. Grillrätterna görs a la carte så de visas förstås inte där. Jag har ätit lunch där några gånger och du kan läsa ett inlägg här Uppdatering - Saluhallen har haft stängt ett tag nu då det ska restaureras helt och hållet. Planen var att de ska öppna igen under 2024. Om de gör det återstår att se. OBS. Saluhallen är stängd då den restaureras. Enligt uppgifter ska den öppna igen någon gång under 2024 (räkna med 2025-min gissning)

Min väninna "petite chef" som driver facebooksidan eagle hill kitchen ger oss sina restaurangtips i detta inlägg och delar även med sig av sitt recept på "keftedes" - grekiska köttbullar.

Att åka till byarna Omalos eller Therissou, det är något som grekerna själv gör när de har tillfälle. Speciellt på söndagarna under vintern kan det till och med vara svårt att hitta bord eftersom väldigt många från Chania tar med sin familj upp hit för söndagslunch. Om ni hyr bil är det alltså ett tips att åka hit och äta en härlig äkta grekisk lunch. Här kan ni läsa om när vi var till Omalos.

När du kommer utanför Chania kan du även se att priserna är lite lägre. Det är ganska självklart eftersom de ofta har billigare hyror och därmed mindre omkostnader. Dessutom var förut arbetsgivaravgiften lägre för företag som var utanför turistområden men jag vet inte om det gäller fortfarande. En kväll var vi till Gerani på en mycket trevlig taverna som hette Tasos. Enkel meny, bra priser och mycket välsmakande mat. Läs inlägg om Tasos här och här

"The well of the turk" blev inte någon favorit hos oss. Den faktiskt både omtalade och populära tavernan i gränderna som ligger nedanför saluhallen tilltalade inte oss varken vad gällde priser eller service. Rätterna smakade dock helt ok.

Mezedopoleio 63 på Xatzimichali Dalianigatan, just det nr 63, var riktigt bra och väldigt trevlig. Väl värd ett besök.

Tis Annas (Annas) ligger även den på Xatzimichali Daligianigatan. Gott och trevligt.

Ännu en till taverna på samma gata är Baron. Detta är en av de bättre! Läs inlägget här.I området Nea Chora som ligger innan man kommer in till Chania stad finns många fisktavernor vid strandpromenaden. Många greker åker hit när de ska äta fisk. Även om vi tycker om fisk äter vi det ganska sällan när vi ska ut och äta. Det är ganska dyrt och därför lagar vi hellre fisk själva hemma. (dvs maken för jag är urdålig på att laga till det). Här är ett inlägg från när vi unnade oss att äta på en av tavernorna där.

I byn Vamos hittade vi en taverna med riktigt god mat. Vamos ligger inte alls långt från Chania och om ni hyr bil kan ni gott åka hit och strosa lite i byn och sedan äta på tavernan Sternes.

Inte billigt men väldigt, väldigt gott är Glossitses som ligger till höger i venetianska hamnen. Gå nästan längst bort till höger vid småbåtshamnen. Turister brukar inte alltid gå åt detta håll.Sternes - I byn Vamos hittade vi den här tavernan som var mycket bra. Inte långt från Chania heller så har man hyrbil kan man lätt ta sig hit. Även en trevlig liten by som man kan promenera runt lite i. 

Ännu en bra restaurang på Xatzimichali Daliani gatan är Minares som vi besökte i februari 2017. Vi var mycket nöjda. Läs inlägget här

Läsarnas egna favoriter finns samlade i detta inlägg. Vill du tipsa om restauranger i Chania får du gärna skriva en kommentar nedan. Även restaurangtips i Platanias eller Agia Marina är välkomna. 

Tyvärr har den tavernan stängt... - En ny favorit hittade vi vintern 2019. Goda vänner tog med oss till byn Syrili och den lilla tavernan som ligger där. Läs om vår upplevelse i detta inlägg.


KALI OREXI - SMAKLIG MÅLTID!!!


2 kommentarer:

 1. Hej
  Vi ska till palhrchora i juli månad.
  Har du några bra
  Förslag på restaurang,stränder mm
  Mvh Lillemor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tyvärr så är det många år sedan jag var i Paleochora och jag har heller inte varit där många gånger. Lägg gärna ut frågan i facebook gruppen Kreta-Sverige, där kommer du att få massor av svar.

   Radera