lördag 11 april 2020

Varför målar man träden vita?

Vi har åtta stycken egna olivträd plus att vi (läs maken) sköter ett tjugotal till på närliggende tomter

Ja, varför målas egentligen trädstammarna vita? Man målar ju inte med en vanlig målarfärg utan det är en typ av kalkfärg och vad jag har hört så skyddar det till viss del mot insektsingrepp men jag har även läst att den vita färgen reflekterar bort värme och att det ska vara bra mot temperaturskillnader som kan orsaka sprickor i barken. Sen har det förstås blivit en tradition också och speciellt till påsken när alla vill att det ska vara fräscht och fint hemma. Vanligtvis skickar kommunen ut folk att måla till exempel trottoarkanterna i vitt också. Påsken är ju grekernas största högtid.

Förr i tiden målades även hemmen med denna kalkfärg och ett vanligt uttryck är att man målade inte utan "aspriso" och det betyder ungefär att "man gör det vitt". Tänk på svenskans verb "svärta" fast här handlar då istället om färgen vit. Även om betydelsen ju inte är densamma :) men jag tänkte just att man gör ett verb av en färg. På en del öar talar man ju också om vitkalkade hus, inte vitmålade hus och det är för att förr använde man denna kalkfärg även till husen och inte vanlig målarfärg.


Här har maken gjort något som jag tänkte göra. Utan att jag sa till honom vad jag tänkte göra så har han alltså gjort det! Fönsterluckorna är fyndade från soporna och nu kommer de till användning! Det kommer nog att bli riktigt snyggt när blommor väl är på plats!

Jag fortsätter att vara tacksam och överväldigad av er, bästa läsare!

Idag är det påskafton och jag hoppas att ni inte glömmer bort rekommendationerna att hålla avstånd idag. Det kommer fler påskaftnar! Jag hoppas att sonen kommer att laga till något gott så vi kan skåla i påskmusten som jag inköpte i svenska affären igår!

Nu är det dags att ta itu med dagens göromål. Ha en riktigt bra påskhelg!


Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)

4 kommentarer: