lördag 31 januari 2015

Big fat wedding

Efter att jag skrev i inlägget "helg" i förrgår att det nämns lite då och då att Tzipras är sambo och har barn utan att vara gift så fick jag en fråga av en läsare om det är fult/opassande. Så jag tänkte att jag skulle berätta lite hur det är. Ibland tar jag liksom för givet att alla ni läsare vet hur grekiska traditioner är. Det jag kommer att skriva nu är ju mina erfarenheter och det jag hör och ser i min omgivning. I en del byar och familjer lever säkert gamla traditioner kvar.

De ringarna/kransarna som ni ser att vi har på huvudet kallas "stefana". Det finns ett verb av det ordet också och det betyder att man har gift sig i kyrkan. Idag är det accepterat att vara sambo eller att ha gift sig borgligt. (Det kan nog t o m hända att Tzipras är borgligt gift men då är han i folkmun inte gift utan sambo) Jag har aldrig hört någon som uttalat sig att det är fult eller opassande men att vara sambo eller borgerligt gift följer liksom alltid av en ursäkt. Senast jag hörde det var en kusin till maken när han berättade att dottern ska gifta sig borgerligt. -De hade planerat att gifta sig till sommaren men så blev hon gravid så de gifter sig borgligt nu istället. Kyrkbröllopet får vi ta sen samtidigt som dopet. Det kom liksom som en ursäkt och förklaring.  Att de gifte sig borgerligt istället för att helt vänta var nog för att barnet ändå ska födas inom äktenskapet. Om jag hade blivit gravid utan att vi gift oss och vi hade valt att bara vara sambo så hade alla accepterat det men helt säkert hade Jannis fått lite påtryckninar att han borde gifta sig med mig. Så det är det här hur man "bör" göra.

I många familjer och byar lever ju traditionen kvar med stora bröllop. Familjen kostar på bröllopet, som är en dyr historia om det är stort och gästerna kan ju ofta vara upp mot 500 stycken (både färre och fler förekommer). Tradition är som bröllopsgåva ett kuvert med pengar. Så om föräldrarna har kostat på bröllopet och brudparet får alla kuvert så kan det ju vara lönsamt :) Εn bra start. Fast som ekonomin ser ut för många idag så förstår ni att det är inte så många som har råd med såna bröllop. Det är nog många som inte ens vågar skaffa familj.

Jag och maken hade ett litet bröllop. Kanske bara 100 inbjudna och bara till kyrkan. Det är nåt som kan ses lite snett på att man inte har fest efteråt. Fast jag hörde inga kommentarer. (de kanske kom bakom ryggen) Ändå är det inte såååå många som tycker det är kul att gå på de här bröllopen och bröllopsfesterna. Nej, de gör det av att de har skyldighet. ?? Äh, vad jag menar. Jo, vi var deras dotters bröllop och hon fick mycket i kuvertet så då måste de komma på vår dotters bröllop och lämna mycket också. Tradition är ju också att lämna lite mer i kuvertet om det är middag och fest än om det är bara i kyrkan. Till borgerliga bröllop - varken fest eller kuvert....

Dotterns kompis är odöpt. Det är ännu mer opassande enligt traditionen. De hade problem med att få in hennes namn i dokument, pass mm. Där stod hon som "flicka". Så är det tills de döps och först då kommer namnet. Enligt tradition! Enligt lag är det inte så, så till slut fick hon ha sitt namn i alla dokument, men det var ett tragglande innan de fick igenom det. Hon heter inte "flicka" fick de påpeka flera gånger.

Vad jag har förstått så har nya regeringen planer på att skilja kyrkan från staten. Många i den nya regeringen "svor eden"(heter det så när de övertar regeringen?) borgerligt och inte ortodoxt som är brukligt.



8 kommentarer:

  1. Det tycker jag de gör väldigt rätt i. I såfall.
    Jag hade redan Michallis & var gravid med Mattias, när vi gifte oss.( Det kanske du minns) & visst.. Man var väl lite syndig då.. . Haha Men, Nikos hade en förstående familj- Tack & lov.

    SvaraRadera
  2. Eftersom "vanligt folk", vilka dom nu är, håller på traditionerna behövs det att beslut om förändring kommer från populära figurer. Tsipras är kanske den som ska genomföra kyrkans skiljande från staten, men han har mycket annat att uträtta som är angelägnare. Man märker att den yngre generationen håller sig lite kyligare gentemot alla traditioner.

    Du var i alla fall en söt och fin brud ! och vilken stilig brudgum ! Vi gifte oss 1967 och hade ett enkelt men roligt bröllop. Fest är ju inte fel! Hur många andra anledningar har man att ställa till fest?
    Monica P

    SvaraRadera
  3. Det är faktiskt aldrig någon som sagt något om att vår dotter föddes "utanför äktenskapet" (hon var ju lite över året när vi gifte oss). Inte ens släkten som bor kvar uppe i zoniana. Fast jag tror att jag ofta "kommer undan" med mycket eftersom jag är utlänning. Dock kan jag förstå nu varför de vore smart att gifta sig lite snabbt under graviditeten för de har varit ett jäkla jobb med alla papper pga att vi inte var gifta och att hon föddes i Sverige. Tog typ 1,5år innan hon stod som min mans barn i pappren här.

    Och sen körde vi, som du vet, på traditionen STORT bröllop med 1000 gäster. Roligaste jag någonsin gjort! Tycker också de är intressant att mina upplevelser ofta skiljer sig endel från dina. Vi bor ju ändå så nära! Men jag har knappt någonsin varit på ett bröllop med under 500 gäster, de flesta har varit som vårat.

    SvaraRadera
  4. Tack för era kommentarer! Det är bra att fler med erfarenheter skriver så de som läser får läsa lite mer än om bara mitt bröllop och erfarenheter.

    SvaraRadera
  5. Tsipras är gift, men borgerligt gift. :-) Så det är väl därför han i folkmun endast är "sambo".

    Då jag träffade min kärlek i mitten av 80-talet blev jag presenterad för hans föräldrar och bodde även i deras hus och firade olika högtider med hela familjen. Efter några år då vi hade lösa planer på att kanske gifta oss, så var det inte alls passande för den enda sonen i familjen att gifta sig med en svenska. Så det var en av anledningarna till att vi gick vidare på varsitt håll. Sorgligt! Det roliga är att vi nu på äldre dagar återupptagit vår relation och lever sedan flera år tillbaka som sambos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. nja, jag vet ju inte om han är borgligt gift. Jag frågade maken nyss när jag berättade vad jag skrivit om i bloggen och han sa att de bara skrivit nåt liknande "äktenskapsord" ang rättigheter.

      Radera
  6. Så intressant att få läsa om hur det går till i Grekland med bröllop och sådant. Själva gifte vi oss borgerligt eftersom vi båda hade varit gifta tidigare och hade barn....och det är nu 34 år sedan.....huva vad tiden går. Kan inte mycket om traditioner i andra länder men tycker det är intressant. Alltid roligt att få läsa om din vardag osv på Kreta.....en ö jag aldrig besökt....tyvärr. Vi läser och hör på TV hur det går för Grekland i val mm. Gillade vår tid i Grekland men inte den kyla som kom i dec - jan. Vill gärna ha lite varmare. Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, december är lite fel tid i Grekland om man vill ha värme...ni får komma tillbaka en annan tid på året.

      Radera