lördag 19 november 2016

Grekiska namn

Ha en bra helg! Godmorgon!


Ni som brukar resa till Grekland har säkert upptäckt att alla heter Jannis, Kostas eller Nikos. Ok, det finns några Dimitris, Manolis och Michallis också. Här döps man efter de namn som finns i almanackan och där finns namnen på alla helgon. Ibland kan man råka på någon som har ett namn från det antika Grekland och som inte är ett helgonnamn. Då är det ofta så att person är döpt till ett helgonnamn men har det andra namnet som tilltalsnamn. Det är inte vanligt, men det händer. Annars har grekerna bara ett namn, inte flera som vi brukar ha.

Det vanligaste tjejnamnet är som överallt i världen. Maria. Min dotter har börjat ifrågasätta varför hon fick ett namn som alla heter. Jag hade faktiskt tänkt ut ett annat namn men eftersom hennes födsel var lite dramatisk och maken och sonen (som ja, har de vanliga namnen Jannis och Nikos) var till kyrkan just de här dagarna för 17 år sedan och tände ljus och bad för henne fick det bli Maria. Hon föddes 2 månader för tidigt och fick åka ambulans till Heraklion medans jag låg kvar här på kliniken efter ett akut kejsarsnitt.  Maria är en av de namnsdagar som firas mest intensivt och den infaller 21 november. Dottern är född den 20 november och har namnsdag den 21. Det var inte så kul tyckte hon när hon var mindre. (pst - den stora Maria-dagen är 15 augusti då alla gifta Marior samt de som heter Panagiota, Despina och Panagiotis(dessa namn "betyder" också Maria.). Den 21 november firar ogifta Marior.

Det vanligaste sättet att välja namn till barnen är att den förstfödde får farfars namn. Får man fler barn kan man vara lite friare i valet även om många då väljer morfars namn eller någon annan släktings namn. Således är vår son Nikos döpt efter Jannis pappas namn som var just Nikos. Maken Jannis är döpt efter sin pappas pappas namn som var Jannis och så vidare. Om det är många syskon i en familj kan det alltså bli att en massa kusiner har samma namn.

9 kommentarer:

 1. Så intressant men namn! Roligt att du skriver om det :) Det känns som att det blir knepigt att hitta rätt person i tex telefonkatalogen eller motsvarande när många heter väldigt lika :)
  Här i Bayern är traditionen med namn lik den svenska. Vissa döper traditionellt medan andra döper mer fantasifullt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vems är brevet? Svärfars eller sonens? Och lika det med telefonkatalogen som du skriver. I en del större familjer finns det ju kanske upp till 6-7 personer med samma namn!!

   Radera
 2. Intressant! Vi känner en grekisk man här i Sverige, och han heter Kostas ;) Min mamma döpte förresten mig till Anna, men när jag gick i skolan fanns det enormt många Anna, så på min 12-årsdag bytte jag till Helena ;)

  SvaraRadera
 3. Min man är förstfödd men eftersom en nära släkting precis dött så döptes han efter honom, Konstantinos, och inte efter hans farfar. Mina barn har fått egna namn, Philippos (Philip) och Melina och det var mycket bråk om detta eftersom sonen är första barnbarnet, men för oss var det viktigt att ha namn som fungerar i båda länderna. Att vi sen gav fler namn som kommer från min familj till barnen var inte heller populärt.
  Mvh
  Annette Marmaridou

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är ganska skönt med namn som funkar bra i båda länderna. Eleftheria och liknande kan ju vara lite svårare.

   Radera
 4. Intressant med namn, både förnamnen som du nämner här och efternamnet nedan.
  Tänk vad olika vi tänker i olika länder.
  I Spanien har man också ofta helgonnamn och "alla" flickor heter Maria och pojkarna heter Fransisco, Juan eller kanske något annat,men valen är väldigt få.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de katoliker i Spanien? Då kommer väl namnen från deras variant av helgonnamn. Juan är samma som Jannis här osv.

   Radera
 5. Så intressant. Det är så spännande med namn. Jag bor i Singapore och här är de flesta kineserna. De ger ju ett namn som betyder något. En egentskap etc som man vill ge vidare till sina barn, eller en egenskap man tycker beskriver barnet. Mitt kinesiska namn är "thinking in the forest of autumn). Mina kollegor som gav mig namnet tyckte att jag var smart, jag är kommer från skogarnas land (Sverige) och jag är född på hösten :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, med betydelse av namnet. undrar vad jag skulle heta...

   Radera