söndag 17 mars 2019

Vegetarisk och vegansk mat i Grekland


När dottern skulle flytta till Sverige var hon eld och lågor över alla vegetariska alternativ som finns i supermarketen. Nu när hon har bott där ett tag har hon dock märkt att det inte alls är gott med vegetariska korvar, salami och andra halvfabrikat. Det enda hon är förtjust i är quorn som hon kan laga till på olika sätt. Jag själv är med i en sida på facebook som heter "vad lagar du för veganmat idag". Jag är varken vegan eller vegetarian utan är med mest för att få tips om veganmat som vi kan ha i restaurangen. Jag är verkligen förvånad över att veganerna verkar använda så mycket halvfabrikat istället för att laga maten från grunden. Dessutom verkar det som om de saknar köttsmaken och vill ha både bacon, korv och pulled pork fast i vegansk form.

De som klagar på att det finns så lite vegetariska rätter på grekiska restauranger bör istället läsa menyn lite nogrannare. Bland våra förrätter till exempel har vi endast 2-3 stycken som innehåller kött. De övriga är vegetariska och några är veganska. Pastarätterna finns det ett flertal vegetariska och dessutom har vi några vegetariska huvudrätter som briam, xaloumiburgare, veganburgare och moussaka har vi alltid vegetarisk och vegansk kan vi göra på beställning (en dag innan). I år tänkte vi att vi varje dag även ska ha en rätt av bönor eller linser. Kikärtsbiffar har vi också (falafel). Emellanåt gör vi också gemista (fyllda tomater och paprikor) och vegetarisk lasagne eller boureki (en gratäng med potatis, squash och mizithraost).

Vi har märkt en tendens att även de som inte är vegetarianer gärna beställer in vegetariska rätter och därför kommer vi att utöka sortimentet av dessa. För veganer är det förstås lite svårare eftersom många rätter innehåller ost men vi kommer att försöka att även ha ett flertal veganska alternativ.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar