måndag 4 mars 2019

Militären jobbar hårt

Här är bron i Gerani på plats. (fotot är från facebooksidan Gerani village - Chania)


Väderleksrapporten visar att till veckan ska det vara bara sol och uppåt 20 grader. En regndag i slutet av nästa vecka kan vi stå ut med och den kanske blir som igår. Då skulle det regna men det kom en liten skur på morgonen bara.

Militären har jobbat hårt med att bygga upp en del av broarna som havererade vid de hemska ovädren och de har även börjat jobba med flera vägar till byar som har varit isolerade. Alla inblandade gör nu sitt yttersta för att återställa alla skador och ja, det kommer att ta en del tid men säga vad man vill om greker. Vill de göra något snabbt och bra så kan de det. Nu finns det ju motivation också för turistsäsongen är snart igång och alla är ju indirekt eller direkt beroende av den.

Jag hoppas ingen är rädd för att komma hit på grund av vad som hänt. Ingen av er kommer att märka av det för varken i Chania stad eller i turistorterna kommer det att synas något av katastrofen. Ni som ska ut och vandra eller köra bil kommer helt säkert att få information av biluthyraren vilka vägar ni ska undvika. Kanske kommer det att ta lite tid tills de har försäkrat sig om att till exempel raviner är helt säkra att gå. Jag menar, Samariaravinen öppnar ju aldrig innan de är försäkrade om att den är säker att gå. Det gäller ju varje år.

Själv har jag helt sonika börjat packa ner de tjockaste vinterkläderna för nu väntar jag på våren. Nu till veckan kommer vi att köra igång och förbereda i restaurangen för planen är att vi kommer att öppna omkring den 25 mars som är dagen då det är tradition att äta "bakaliaros", friterad torsk med skordalia (vitlöksdip).

3 kommentarer:

  1. Jag tror alla är ytterst bekymrade ang. Samariaravinen. Den är ju ett stort turistmål. Närmare 100 000 vandrare per år.
    När jag tittar på "Radio Kreta" samt "Sfakia-Crete-Forum" kan man konstatera hur tillståndet i ravinen är kan man bara titta i stjärnorna. Från nordhållet kanman inte ta sig fram p.g.a. för mycket snö just nu.Man kannu börja undersöka ravinen från Agia Roumeli. Man vet att en pipeline har brustit så vattnet har svårt att rinna bort. Troligen har många små broar förstörts. Stenbumlingar ligger säkert överallt.
    Vår Chania-taxichaufför tillhör en bergsklättrarorganisation. Dom brukar starta "städningen" av ravinen under senare delen av april. Det brukar ta 2 dar. Dom får nog starta senare och det kommer att ta mycket längre tid. Man får hoppas att den öppnar i år, föe den ger Kreta så mycket inkomster på alla sätt och vis.
    Birgitta i Umeå

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, annars får turisterna istället upptäcka de mindre men minst lika vackra ravinerna som finns här och som inte är lika kända.

      Radera
    2. Du har helt rätt!
      Jag skulle aldrig gå Samaria med 1000 personer runt omkring. Då får jag torgskräck.

      Radera