tisdag 5 mars 2019

"Kapnosimo" - ett sätt att kringgå rökförbud


Visste ni att det på laglig väg finns ett sätt att kringgå rökförbudet inomhus i Grekland? Jag visste inte om det men maken talade om det för mig idag. Vi var och drack kaffe på ett ställe här i området en mulen och kylig dag. Vi satte oss utomhus. Servitrisen sa till oss : - Ni får röka inne om ni vill. Nej, tack. Jag tyckte att det var dumt att uppmuntra oss till att röka inomhus eftersom det ju är förbjudet. I början och slutet av säsongen har vi haft greker som faktiskt vänt i dörren hos oss eftersom jag är stenhård med rökförbudet. Maken sa då att de kanske betalar "kapnosimo". Det är alltså en summa som du betalar per kvadratmeter för att få tillåtelse till rökning inomhus. Detta har tydligen funnits i flera år redan och vad jag nu har läst så verkar det som om det gällde främst för spelbutiker och casinon. Men, troligtivs kan även cafeterior och restauranger få det fast jag är inte säker då jag inte hittar någon information om det. Priset är 200 euro per år och kvadratmeter. Sen finns ju förstås uteserveringar som har provisoriska väggar och tak på vintern och då räknas det väl som utomhus.

Idag väntar besök på polisstationen för att försöka få ett litet papper som krävs för att få anställa en person som är från ett land inom EU. Reglerna har tydligen blivit krångligarna än tidigare. Jag känner alltid en ångest inför kontakter med allt som har med det statliga att göra. Kommer man att träffa på en person som är tjänstvillig eller en som gör allt för att krångla till det ännu mer?

6 kommentarer:

  1. Tycker det är skönt att slippa röken när jag äter. Eftersom jag själv varit rökare förstår jag men å andra sidan är det inte svårt att avstå den lilla stunden det tar att äta och efter maten ta kaffekoppen och gå ut och röka!
    Inga

    SvaraRadera
    Svar
    1. håller med men i Sverige kommer ju rätten att gå ut att försvinna också... Alla turiter accepterar förbjudet hos mig utan problem och det gäller ju bara inomhus fast jag ser att många turister går iväg ut på vägen också för att röka! Och det får de ju göra om de vill, jag ser till att ha en askkopp där också.

      Radera
  2. Så här står det om arbetstagare
    Grekland är med i Europeiska unionen och du som svensk medborgare har rätt att vistas i landet utan någon form av visum eller uppehållstillstånd i upp till tre månader. Under denna period har du också rätt att söka jobb och ta anställning. Den som ämnar att stanna längre än tre månader måste registrera sig hos den lokala polismyndigheten.
    Försökte hitta nått om arbetsgivare behövde nått tillstånd men hittade inget och det ska ju vara fritt att jobba runt inom EU så varför ska Grekerna krångla 🤔

    SvaraRadera
  3. Så här står det för arbetstagare inom EU

    Grekland är med i Europeiska unionen och du som svensk medborgare har rätt att vistas i landet utan någon form av visum eller uppehållstillstånd i upp till tre månader. Under denna period har du också rätt att söka jobb och ta anställning. Den som ämnar att stanna längre än tre månader måste registrera sig hos den lokala polismyndigheten. Hittar inget om att arbetsgivare behöver tillstånd . Men det kan ju va nått nytt el också gäller 3mån regeln.även där ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är inte jag som är ute efter tillstånd, bara hjälpa hon som ska jobba ho mig. jag har precis alla tillstånd jag behöver och det där kortet som krävs nu har jag aldrig haft men jag var faktiskt tvungen att skaffa det pga jag skulle öppna restaurang. med butiken behövde jag det inte.

      Radera
    2. jo för att ta anställning måste man ha kortet som är ett eu-medborgarkort. Du behöver det för att få ett försäkringsnummer som måste ha för att kunna anställa dig.

      Radera