måndag 4 januari 2016

Från Ecuador till Kreta

Den lilla bananen är den kretensiska. Smaken var ungefär likadan. 

Istället för att göra det moraliskt rätta och köpa kretensiska bananer köpte jag bananer från Ecuador. Bananer som har rest från Heraklion - 1 timmes färd - kostade 2.39 per kilo. Bananerna från Ecuador kostade 1,25. Är det inte vansinnigt? Jag vet att jag kanske är lite naiv i mitt tankesätt som tycker att de lokala varorna borde vara billigare.  Det finns förstås ett helt dussin orsaker till varför de importerade bananerna är billigare men det känns så tokigt att behöva välja dessa för att leva lite billigare när det borde vara tvärtom.

Jag väljer ofta att handla på Lidl också istället för den lokala snabbköpskedjan. Igen handlar det om ekonomi. (och ibland även kvalité faktiskt) I och för sig har Lidl väldigt mycket grekiska varor och jag försöker oftast välja sådana. Igår höll jag dock på att få en chock när jag läste Lidls nyhetsblad. Omelettmix?? Vem sjutton köper en mix för att blanda till omelett? För mig tar det emot just nu när våra höns den här perioden inte lägger ägg och jag måste köpa ägg. Det är synd när folk i ett land som har så otroligt bra råvaror börjar använda mystiska halvfabrikat. Bli absolut inte förvånade om restaurangen med "äkta grekisk mat" gör stiffadon med konserverad lök. Ja, det är sant, det finns de som använder det. Det sparar både tid och pengar att använda lök från konservburk istället för att skala alla dessa smålökar.

2 kommentarer:

 1. Jag tycker svenska äpplen är godast men ofta är de mycket dyrare än importerade. Jag är lika naiv, tycker de ska vara billigare.
  Skönt att ni fått lite varmare, här har det snöat hela dagen, undrar hur jag ska ta mig till jobbet i morgon första dagen efter julledigheten.
  Önskar dig en god fortsättning på det nya året
  /Carita

  SvaraRadera
 2. Mmmm, svenska äpplen. Och såna som man inte kan köpa i affären. Min farfar hade "glasäpplen". Helt underbara, iskalla, saftiga och "genomskinliga" nästan.

  SvaraRadera