onsdag 6 januari 2016

Theofania

I år bjöd "Theofania" på helt fantastiskt väder jämfört med i fjol då det var regn och rusk. Nere vid Agia Apostoli var det fullt med folk på stranden, uppe vid kyrkan på kullen och förväntansfulla badare i havet. När prästen kastade korset i vattnet var det i år några barn som lyckades fånga upp det. Vanligtvis låter inte greker barnen bada på vintrarna. De kan ju bli förkylda. Idag var det dock riktigt sommarväder. Det är svårt att tänka att jag för några dagar sedan låg huttrande under en filt och vägrade kliva upp.

Idag är den dag då Jesus döptes av Johannes döparen i floden Jordan. (Jannis alltså på grekiska-I morgon firas Jannis namnsdag) Idag är den sista dagen av julfirandet enligt ortodoxa kalendern. Förutom Theofania kallas den här dagen också Epifania eller Fota (ljuset). Idag firas därför alla som heter namn som kommer härifrån som Fotis, Theo, Fotini, Iordani m fl. Det är också den dag då de tre vise männen kom med gåvor.

Som vanligt har de en hel massa olika traditioner här som jag inte riktigt har koll på.  Efter stranden gick jag och dottern till svärmor. Hon hade en ikon till oss som vi måste ge till henne i jul. Då ska hon ta den till kyrkan där den ska vara under 1 vecka. Sen får vi tillbaka den och den ska vara den första som tar steget in i vårt hus 2017. Vi fick dessutom 1 flaska med "agiasmos". Det är helat vatten från kyrkan. Det här vattnet använder prästen när han idag går runt i husen i området och helar dem. Eftersom vi bor efter en bortglömd gata så kommer han aldrig till oss. Vi får göra det själva genom att dränka en basilikakvist i detta helade vatten och sen ska vi gå omkring och skvätta i alla rum och på tomten också. För ett bra år gör vi det här förstås. Låt er inte luras av flaskan, det är en gammal läskedrycksflaska. Det är innehållet som räknas.

I morgon ska vi på en hemlig fest i ett kloster. Tyvärr så är det förbjudet att ta foton men jag hoppas munkarna eller nunnorna inte har något emot att jag kommer att skriva och berätta lite för er.

Vi ses i morgon!

5 kommentarer:

 1. Hu, och här är det närmare 20 -grader, kunde tänka mig Kreta just nu. Hoppas ni klarar den kommande vintern utan att frysa!
  h. Inga-Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får försöka komma ihåg att kylan aldrig är långvarig här när den väl kommer. ha det gott Inga-Britt!

   Radera
  2. Tänk, jag hoppade helt över allt som har samband med Theofania i år...inte kollade jag grabbarna som simmade efter korset, inte öppnade jag för prästerna som kom till porten och knackade på...det blir nog ett jättedåligt år för oss. Min grannfru har gett upp, det blir aldrig folk av mig.
   Monica P

   Radera
  3. Men Monica...fast som utlänning har man ju rätt att bete sig lite annorlunda. Svärmor blev lite chockad över att maken var och plockade oliver idag. Man ska ju heller inte jobba idag...fast jag sköter mig ju alldeles utmärkt och jag lovade svärmor att inte ge ikonen till sonen för han är ju ateist och skulle genast slänga den om den hamnade i hans rum.

   Radera
 2. Godt å lese om litt varme og bading på Kreta, for her jeg bor viste termometeret - 14 i dag. Brrrr. Lengter til Kreta. Bra du har godt forhold til din svärmor :-) og fint å lese om de forskjellige skikkene på Kreta/Hellas. Synes det er fint at gamle skikker holdes i hevd. Godt nyttår til deg og dine :-)

  SvaraRadera