Trots att jag har bott här många år så är jag inte väldigt hemma på traditioner. Varken maken eller jag är speciellt traditionsbundna och många gånger när jag frågar maken över saker som har med grekiska tradtioner, religion osv att göra så får jag svaret att jag ska fråga svärmor för han vet inte. Om jag frågar svärmor så är det lite halvsvävande svar så därför tror jag att många gånger följer de traditioner utan att ha en aning om varför de gör det.
Vad hände då igår? Jag har ingen aning om vad som hände innan vi kom. Makens systerdotter har haft en pojkvän ett tag och vi har knappt träffat honom för han har aldrig varit med på familjemiddagar osv. Det har ju inte varit officiellt. Nu är det officiellt. Igår träffades parets föräldrar för att lära känna varandra. Systerdottern fick en ring. Pojkvännen har nog friat tror jag och det är meningen att de ska gifta sig så småningom. Jag skulle tro att i äldre tider så var den här ceremonin till för att hemgiften skulle diskuteras och bestämmas.
Vi fick komma lite senare när de var "färdiga". Nu skulle det firas. Det bjöds på sötsaker och festmat. Festmat för grekerna är förstås Pilaffiris som är kokt i buljongen av köttet nedan. Get förstås. Plus en massa annan sorts mat, tårta, vin och mer sötsaker.
Den här middagen för "ordet" eller "löftet" kanske det blir om man översätter...var för närmaste familjen så vi var bara 20 personer cirka. Förlovningsfesten som kommer sedan är större och nästa steg som är bröllopet kan ju vara en historia med uppåt 500 gäster i värsta fall. (ps, maken och jag hade ingen bröllopsmiddag alls - vi måste ha varit släktens diskussionsämne på den tiden men det tänkte jag aldrig på)
Haha, "bara" 20 personer... Igår var vi 10 personer hemma hos mamma, och det var nog rekord! Intressant att höra om traditionerna, och också om hur de förändras.
SvaraRaderaJag hade tänkt skriva mer om julfirandet också men det får bli nästa år för nu är det ju nyår strax!!
RaderaNån gång kan du och maken göra en lustresa och se andra ställen också...då du kommer hit ska jag ta dig med till en god vän som har ett hembygdsmuseum, väldigt fint. Ett av rummen tar upp just såna seder som blir bara mormorsminnen nu, om uppvaktning, förlovning och bröllop.
SvaraRaderaMonica P
Det skulle vara väldigt kul! En dag kanske...
RaderaJag tycker också förlovningstraditionerna är så röriga! Först "träffa familjen fest" och sen förlovning med eller utan präst. Nej jag har inte kläm på det där. Vi körde lite mer svenskt. Våra föräldrar hade redan träffats massa gånger och vi förlovade oss på en resa till Prag.
SvaraRaderaTycker också det är så himla intressant att vi ofta har så olika upplevelser trotts att vi bor på samma ö. Jag tror bara jag varit på ett, kanske två, bröllop som varit så "litet" som 500 gäster. De flesta vi går på brukar ligga på runt tusen.
Våra olika upplevelser beror nog helt säkert på olika släkter. Det finns massor med släkt och familj här också som har såna enormt stora bröllop. Puuh!
RaderaJa så är det väl. Som jag upplever det är de oftast större fester när det är familjer från bergsbyarna. Dom som är från andra öar, fastlandet eller de "större" städerna är lite mer måttliga. Min svärfamilj är ju från zoniana och i allra högsta grad bergsbor :P
RaderaOj 500 pers, det kallar jag FEST! Det låter dyrt med..... de får börja spara ;-) God fortsättning förresten!!
SvaraRaderaFör det mesta betalar föräldrarna.. Jag tycker mig se tendenser till mindre bröllop nu. Grekiska ekonomin du vet.
RaderaOj oj 500 gäster på bröllop.....sonen som (kanske) ska gifta sig 2017.... hoppas det inte blir fler än 100 det räcker gott och väl. På de andra barnens bröllop har vi varit från ca 35 till 80 gäster och det tycker vi har varit många :) Men det är ju lite andra traditioner utomlands har vi förstått. God fortsättning !
SvaraRaderaNej, 100 låter stort för ett svenskt bröllop faktiskt! Här kanske det är lite mer så att är det fest så ska alla bjudas. Annars hoppar de kanske över festen helt. (som jag och min man gjorde)
Radera