onsdag 4 mars 2015

Rädd


Jag försöker följa med nyheterna så gott jag kan men ibland blir det så att jag slötittar och man vet ju heller inte hur mycket man kan lita på media. Ibland känns det som om att landet är på rätt väg men sen får jag känslan att de medvetet driver landet mot bankrutt-konkurs.

Ta med en nypa salt allt jag kommer att skriva nu för jag vet inte om jag har förstått allt rätt eller om de källor jag tagit nyheterna ifrån är korrekta och sen tillkommer ju mina egna tankar och åsikter och sånt som jag har hört från vänner.

Massor av nyanställningar inom staten. Ok, det är väl bra att det skapas nya arbeten och att de stackare som har gått arbetslösa sen de blev sparkade av staten får tillbaka sina jobb.  Men, jag hoppas att det inte ska bli som det en gång var här. Att vara statligt anställd var drömmen för en grek. Inom privata sektorn var "statligt anställd" ett skällsord för en person som inte skötte sitt jobb. Det var inom staten som alla förtidspensioneringar skedde.

Igår träffade maken på en bekant som jobbat inom försäkringskassan. 52 år och har gått i pension. Å ena sidan pratar finansministern om skärpta regler för förtidspensioneringar och sen hör man det! Den bekantas fall föll tydligen inom de gamla reglerna. Minderåriga barn, 20 år i arbetslivet=pension. Då borde väl min make snart få pension. Vår dotter är fortfarande mindreårig och maken har jobbat i över 30 år. Och som servitör vilket ger slitskador i bl a axlarna. Men, som sagt, den privata sektorn har ju aldrig varit någon prioritet...

Elverket är ju ett statligt företag och där har tydligen facket stor makt. Massor av förmåner införs som de inom privata sektorn aldrig ser röken av. Extra bonus om du jobbar med kundservice. Alla möten med facket kan du vara med på under arbetstid. (så kanske det är på alla jobb i Sverige?) mm mm.
Ett äldre exempel från elverket: En bekant som arrenderade en poolbar på ett hotell. Han var anställd på elverket. På morgonen åkte han och stämplade in på elverket, åkte och jobbade i sin poolbar och sen åkte han och stämplade ut från elverket.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Jag är inte politiskt engagerad eller speciellt intresserad eller vet speciellt mycket. Jag tror nog dock att jag är höger i mitt hjärta. Det ska löna sig att arbeta. Att driva eget ska inte "straffas". Däremot är jag nog väldigt vänster i det att sjuka och arbetslösa ska inte behöva lida. Inget system ska dock utnyttjas. Allt ska kontrolleras! Inget fusk av varken företagare, sjuka eller arbetslösa. Om reglerna blir för mjuka här så kommer de som kan ta chansen att fuska. Gratis el för långtidsarbetslösa som lever under existensminimum. Hur många som jobbar svart kommer inte att utnyttja det? Jag hoppas verkligen att det kommer att kontrolleras ordentligt vart hjälp och lättnader ges.

Just det, de pratar också om en parallel valuta. Då blir en eventuell konkurs lättare. Vad betyder det? Driver de medvetet landet mot en konkurs?

Vad tror ni? Vad är era ärliga åsikter om allt som händer i Grekland?
(snälla ni som är vänner med mig på facebook, skriv kommentar här och inte på facebook)



6 kommentarer:

  1. Ja nog kan man se en del risker i den politik som förs fram. Jag undrar som du vad det är som håller på att hända. Mycket bra tolkas det av skickliga ironiska skämttecknare, som Hantzopoulos i Ta Nea och några andra. Det pågår ett spel bakom kulisserna, det är det enda man kan säga säkert. Jag har en god vän som är erfaren politiker och intelligent dessutom ( ovanlig kombination???) och inte ens han vill ge någon bedömning än.
    Monica P

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det är svårt att veta, men jag följer utvecklingen med oro. Politik går nog inte att vara helt ointresserad av. Politik handlar ju om vårt samhälle och vår vardag! I grunden tror jag som du, att det måste löna sig att jobba. Sedan tror jag att det måste finnas pengar i staten också, för sjukvård, skolor. vägar osv. Det innebär att människor måste betala skatt - och för att de ska göra det krävs dels kontroller och dels att individen tror på systemet (dvs att det känns som att man får tillbaka nåt för att man betalar skatt). Pension vid 52 låter visserligen trevligt, men ohållbart! Parallell valuta har jag inte hört om ännu...!!

    SvaraRadera
  3. Känner en stor oro för Greklands framtid. Även om jag inte är insatt så i grekisk politik , men har efter alla år ( 30 ) som jag varit på Kreta hört mina grekiska vänner klaga när nya regler införs.
    Speciellt när det gäller att de måste redovisa sin försäljning med kvitton , vilket flera jag känner klagar över
    De skyller allt på regeringen men kan dom "fuska" undan pengar så gör dom det glatt
    Kan man via nån släkting inom polisen få en bot riven så gör man även det glatt

    Sen betvivlar jag inte att regeringarna i Grekland varit de största fuskarna... men människorna i landet är trots allt delaktiga också.

    Känns som om den nya regeringen vill att de ska hamna utanför EU och Euron.... hur ser deras framtid ut då kan man undra..

    SvaraRadera