tisdag 20 december 2011

Olivplockning




Dags att skörda de få olivträd vi har. Vi har bara 6 olivträd på vår egen tomt, men sen tar vi hand om en släktings träd på tomten bredvid också. Så maken har varit sysselsatt en par dagar med det och barnen har hjälpt till lite grann också. Nät läggs ut under träden och så slår man ner oliverna med ett verktyg som kan liknas vid en visp som snurrar och slår till kvistarna så oliverna ramlar ner på näten. Så rensar man de från kvistar och packar i säckar. Iväg till olivoljefabriken för att bli till olja. Maken vill gärna ha med sig en flaska färsk olja till Sverige så han har något att äta i jul....han är inte så förtjust i sill och rödbetssallad...
Den färska oljan är ganska stark och bitter i smaken, jag tycker den blir godare när den stått ett tag och blivit lite mildare. Men visst är det gott att hälla lite olja på en tallrik, salta med lite grovt salt och doppa ett riktigt färsk lantbröd i det.

1 kommentar: