onsdag 10 november 2021

Arkadiklostret på Kreta


Igår blev det en liten roadtrip med bästa vännerna. Vi hade en par mål men tänkte också vara lite spontana och stanna på fler ställen. Vi blev dock kvar på Arkadiklostret längre än vi hade tänkt så det fanns inte utrymme för mycket mer. Ett helt fantastiskt utflyktsmål som jag verkligen rekommenderar! 

Jag har tidigare en par gånger haft en plan om att åka hit men avtagsvägen har då missats så vi har hoppat över klostret då. Kommer man från Chania är det mycket dåligt skyltat så använd er av karta eller gps för att hitta hit. 

Arkadiklostret ligger cirka 20 kilometer sydöst om Rethymnon. Just nu i november kantas vägen hit av ljung så kullarna är ljust lila.  På vissa ställen efter vägen fanns även smultronträd. Frukterna som lyser i rött är mogna medan de gula är kart. De här frukterna hittar man i stort sett aldrig i butikerna eftersom de är väldigt känsliga. De ska plockas och ätas direkt från trädet helst men det går även att göra sylt och likör av dem. De är goda! I naturen ser man de mest som stora buskar. Vi har dock ett stort träd hemma men lyckas i stort sett aldrig få äta några frukter eftersom fåglarna hinner före. Väl framme vid Arkadiklostret upptäcker vi att det dagen innan haft sin minnesdag. Klostret hade en mycket viktig roll i frihetskampen under det ottomanska styret. Den 8 november 1866 dog över 800 greker då turkarna tog sig in på området. Turkarna var överlägsna både i antal och vapen och trots grekernas försök var det omöjligt för dem att försvara sig. De som överlevde gömde sig i krutmagasinet men eftersom man fruktade turkarnas grymhet mer än döden valde man att spränga sig inne. En av frihetskämparna hade med sig en fackla och när turkarna närmade sig krutmagasinets dörr tände han eld på krutet och det blev en enorm explosion.

Det finns mycket att se där! Gården är fylld av fantastiska rosor och andra växter. Det finns flera rum som är öppna för besök, bland annat ett galleri med tavlor som har donerats av olika konstnärer. Många konstverk skildrar just explosionen 1866. Det finns en fotoutställning med personer som spelat stor roll i klostrets långa historia. De många ikonerna och föremålen som visas är verkligen sevärda. Det finns även gamla bruksföremål som till exempel honungsslungare. Det sägs att klostret uppfördes på 1000-talet under det venetianska styret men dagens byggnader är från 1600-talet.

Prästdräkten nedan har en förbannelse över sig som träder i kraft ifall den avlägsnas från klostret. Frihet eller döden. "Eleftheria i thanatos" står det på plakatet

Dagens nästa etapp får ni läsa om en annan dag. Vill ni läsa mer om Arkadi klostret så googla! Det finns mycket att läsa om dess historia. 

Jag hade inte väntat mig att det fanns så mycket att se på klostret så jag blev glatt överraskad och det är verkligen en utflykt jag rekommenderar! Har ni ett genuint intresse för Kretas och klostrets historia kan ni spendera hela dagen där, annars går det utmärkt att kombinera dagen med andra utflyktsmål i närheten.

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish 0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar