torsdag 11 november 2021

Favorit i repris - Margarites

 

Jag har skrivit om Margarites tidigare och det är verkligen ett favoritutflyktsmål för mig. Byn är känd för sin keramik och här hittar ni många keramikbutiker och verkstäder. Det är hantverk! Vid första anblicken kanske en del av butikerna ser ut som "krimskramsbutiker" men om man tittar närmare så är det inget "made in China" här utan del har sin verkstad på baksidan eller på andra sidan gatan. En del butiker är inredda som riktiga designbutiker medan andra är lite röriga och kan tyckas som just "turistbutiker" med massproducerade souvenirer. Men ge dem tid och kolla igenom sortimentet. Är du ute efter muggar till exempel finner du skillnader i både färgerna och formerna så det syns att de är handgjorda. Priserna varierar förstås också. I de röriga butikerna är det billigare medan de mer stilrena är lite dyrare men jämfört med priser i Sverige för hantverk är det riktigt billigt! Flera av tillverkarna säljer även till butiker så även i Chania hittar ni keramik som kommer just från Margarites.

Strosa runt i gränderna och upptäck byn. Det finns några utmärkta tavernor ifall ni blir hungriga. Vi åt en härlig lunch med grekisk sallad, saganaki, tzatziki, friterad squash och köttbullar. Det smakade fantastiskt och var ett perfekt avslut på vår lilla roadtrip. Vi var dock så hungriga att vi inte hann fota maten...


En av de butiker som vid första anblicken kan se ut som "krimskrams"
 

En del av butikerna hade tyvärr tagit semester. Eller kanske det var tur för annars kanske vi hade shoppat lite väl mycket. Jag gjorde några fynd. Matchande i färg men kanske inte i bruk :) Τvå små muggar som passar perfekt till både vin och espresso, en liten vinkanna till maken, en pytteliten skål för grovsalt att ha på bordet och en liten, liten kanna till mjölk när jag bjuder på kaffe. Jag är nöjd med mina inköp och hela kalaset kostade bara 12 euro!!

Tycker ni om att fota "typiskt grekiska motiv" är Margarites det perfekta utflyktsmålet. Från Chania är det nästan 9 mil hit och enligt google maps tar det 1 tim och 20 minuter att köra hit. Kombinera gärna turen med Arkadiklostret eller varför inte Melidonigrottan som ni kan läsa lite om här. 

 

Mina inköp i Margarites

 

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish 0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar