måndag 17 maj 2021

Hemma på Kreta igen - långt inlägg

Ni är många som har hört av er till mig och undrat hur jag mår eftersom jag har varit väldigt dålig på att skriva blogginlägg. Jag har inte gjort mycket i Sverige som är av intresse för er att läsa om därför har jag inte skrivit något. Nu är jag dock tillbaka i Chania :)

Vår hemresa med Norwegian den 2 juni blev inställd. De ändrade ju resan hela tiden så det som från början var min resa till Sverige 24 april och resa ner tillsammans med dottern 15 maj med Norwegian blev till slut upp till Sverige 25 mars med Aegean och ner med Apollo 15 maj. Norwegian ändrade flera gånger samt ställde in så till slut kom vi ju ner vårt ursprungliga datum... Det blev dock lite stressigt eftersom vi nu var inställda på 2 juni. När jag fick beskedet att det var inställt började jag kika på flyg och 22 maj hade Apollo billiga biljetter men medan jag funderade försvann de. Den 15 maj hade de dock riktigt billiga biljetter. Jag tror det var runt 900 kronor men skulle vi hinna med? Javisst sa dottern. Ok... På torsdagen åkte vi ner till Gävle och gjorde vår Pcr-test hos provtagning.com. Reseintyget kom som utlovat efter 6 timmar och det kostade 1495 kronor. Trots att det var Kristi Himmelfärdsdag hade de öppet och höll vad de lovade så det var faktiskt det bästa och billigaste alternativet för oss. Plf-formuläret som man måste fylla i senast 24 timmar vid både in- och utresa till Grekland hade vi gjort i god tid och natten mellan fredag-lördag fick vi QR-koden på mejl.

Vi åkte tåg ner till Arlanda på fredag kväll och satt där hela natten. Flyget skulle avgå 7.10 men vi blev lite försenade eftersom Novair inte hade personal på plats vid incheckningen. Varför vet jag inte...Annan personal kallades in men det blev alltså lite försenad incheckning och säkerhetskontroll. Sedan gick allt smidigt. Lite irriterande att folk inte hade munskydd på flygplatsen trots trängsel vid incheckningen. Och trots skyltar och utrop om att det ska användas i terminalen. Är det så svårt att sätta på sig ett munskydd för att skydda andra och sig själv? Av respekt för de som vill vara försiktiga tycker jag att man ska respektera den rekommendationen. Detsamma gäller tågen och bussarna i Sverige tycker jag.


Stranden i Agii Apostoli söndag morgon    


Lördag eftermiddag åkte vi till Chrissi Akti stranden. Det var ganska mycket folk eftersom det var lördag och fint väder. Söndag morgon i Agii Apostoli var vi dock ganska ensamma. I ett försök att återgå till mina nyttiga rutiner följde jag då med väninnan på promenad och styrkeövningar i parken och sedan en liten simtur. Min sista vecka har jag avvikit från de nyttiga rutinerna. Jag har varit ut och cyklat varje dag men det har blivit lite för mycket av både mat, fika och bubbel med vänner. 

Lördag kväll ville dottern och jag ut och äta grekisk mat. I vårt område har inte många ställen öppnat så vi valde ett av de få som nyligen öppnat upp. Det blev Pergola som ligger ganska nära Agii Apostoli. Vi blev glatt överraskade då vi inte trott att det varit så bra. Tzazikin, squashbollarna och salladen var supergoda. Saganakin och de friterade (!) sqashblomsdolmarna var dock inte lika goda men acceptabla och ostpajerna helt ok. 

Det är så skönt att kravet på att skicka sms så snart man lämnar hemmet nu är borta! Förr var det lite stressande att alltid behöva komma ihåg det samt att alltid se till att kunna legitimera sig. Att utegångsförbudet nu gäller från 00.30 istället för 21.00 passar mig bra. Jag är ändå aldrig ute efter 00.30 så det spelar verkligen ingen roll.


 

Nu har vi hört att fler och fler ställen i området kommer att öppna upp de här dagarna. Min svenska väninna och hennes grekiska familj kommer att öppna upp sin restaurang på hotellet Golden Bay vid Agii Apostoli (tidigare har de haft restaurangen på hotellet Anais) på lördag och jag tror att många kommer att köra igång då trots att det inte är mycket folk i området. Kommer ni ner nu så gör ett besök hos dem! (familjedrivet, vällagat och suverän service) Vi väntar lite grann med att öppna men kommer att se till att vara färdiga så att vi kan köra igång så snart vi ser att det är tillräckligt mycket folk att det lönar sig att hålla öppet. Vi får njuta av några "semesterdagar" först. 

Något som är mycket irriterande är dock att det är förbjudet att åka fyra stycken i en bil trots att vi är familj och bor tillsammans. Chauffören och 2 passagerare är det tillåtna. Om det är barn som inte kan lämnas hemma själv får man vara fler. (ska jag säga att mina barn på 21 och 25 inte kan lämnas hemma ensamma??)

Detta är ju helt vansinnigt! Det är tillåtet att sitta tillsammans på restaurang, bo tillsammans och snart kommer det att vara tillåtet av vara 100 personer på bröllop men vi som familj får alltså inte åka tillsammans i en bil...

Jaja, snart har kanske sonen sitt körkort. Han har klarat teorin för länge sedan men körlektioner har inte varit tillåtna på ett år. Nu är det tillåtet och det är många som står i kö för att köra så de försöker köra "intensivt" för att klara av alla som väntar på kö. Det är obligatoriskt med självtest av covid 24 timmar innan varje körlektion. Dessa självtest köps på apoteket för runt 5 euro. Det var ju diskussioner om att alla greker skulle få ett sådant gratis per vecka men tydligen betalar man alltså för dem. Gratis pcr-test får du tydligen bara göra om du har symptom och ifall din husläkare skriver remiss eller om självtestet visar positivt. Rapid test görs dock lite här och där under vissa dagar och dessa är gratis. 

 

Självtest som man gör hemma och sedan registrerar på gov.gr, statens sida.


På vägen hem från flygplatsen köpte vi en stor vattenmelonGofika på ett konditori i Gävle

Lunchbuffe i Bollnäs. Valde man sen lunch var det knappt en människa så det kändes säkert.


Fyra på morgonen väckte solen mig i Sverige!


Jag hann med gullvivor men missade förstås syrenerna och liljekonvaljerna

  Lite irritationsmoment nu när jag är tillbaka på Kreta

1. Min medicin för trigeminusneuralgin. Nu är det brist på den igen och apoteken har fått order om att ge ut bara en ask trots att det på receptet står 3. Jag klarar mig inte på en ask i månaden utan måste ha 3!!! Jag hoppas det här löser sig snart för jag vill verkligen inte byta medicin eftersom jag har provat andra och de hjälpte inte mig.

2. Jag fick ju inte ta del av pengarna som delades ut till egenföretagare men nu finns en till ekonomisk hjälp som riktar sig endast till restauranger. För att göra en ansökan till denna måste man anlita en firma som är specialiserad på att hjälpa till med såna saker. Det duger alltså inte med revisorn nu. Jag vet inte vad detta heter på svenska men det är samma "person" som hjälper en del som ansöker om sin pension då det i vissa fall inte fungerar att göra det själv. Det här kostar förstås och man är ju ändå inte garanterad att få pengarna. Den andra ekonomiska hjälpen som jag inte fick kostade förstås också att ansöka om. Jag förstår inte varför! Alla uppgifter om ens ekonomiska situation finns ju digitalt för staten att tillgå...

3. Det som jag redan nämnt att vi som familj inte får åka 4 tillsammans i en bil = vi kan inte åka på utflykt nu när dottern är här och innan vi öppnar upp restaurangen...Vi kan inte ens åka ner till Chania i samma bil. Är det bättre att vi åker buss tycker de???

Ja, ja, det är inget jag kan göra något åt så jag får bara acceptera och hoppas att saker och ting löser sig ändå.


Överraskning-hemlighet som väntade mig här hemma

Både här hemma och i restaurangen väntade mig en överraskning. Mina väninnor visste om detta men de har tigit som muren. Maken och sonen har gjort om lite i trädgården och i restaurangen har maken gort en förändring som fick mig att bara stå och gapa. Någon av de närmaste dagarna får ni också veta vad det är och ni ska få massor av foton! 

Nu väntar en dag med en massa ärenden i Chania. Jag vet inte ens om jag hinner med morgonbad och promenad men kanske. Vi får se. 

Ha en riktigt bra dag! 

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish 0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)

Björkarna hann bli gröna i byn


4 kommentarer:

 1. Hej Anita

  Hoppas att det kommer igång för alla på Kreta och givetvis för alla i Grekland !.
  Flyttar Anais restaurangen med all personal till Golden Bay ?, vet du varför ?, jag känner flera som åker till Anais för den mycket bra restaurangen med den mycket trevliga personalen/ägarna.
  Kan det vara för det otroliga läget med mycket fina solnedgångar över havet, eller något annat?, men att flytta efter så många år och så inarbetat...
  Nu får jag skicka mina vänner och bekanta till Golden Bay och Orexi och Nikos.
  Hoppas du och din familj får en bra säsong!.

  Ha De

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ny ledning på hotellet är nog främsta orsaken till flytten. (i fjol öppnades hotellet inte alls) Även detta år kommer ju att vara osäkert för oss alla inom turismen men vi hoppas att säsongen snart kommer att sätta igång och att vi får mycket turister. Så fortsätt skicka vänner o bekanta till oss, Golden Bay och Nikos du :)

   Radera
 2. Trevligt att ha dig tillbaka i Blogglandia och att höra att allt gått väl i Sverige och att flygen till slut gick.
  Många gånger man blir irriterad över konstig regler.
  Då får vi se senare vilka förändringar det blivit när du var borta.
  Ha det skönt på hemmaplan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!!! Ja, nu njuter jag av lite strandliv igen innan det är dags för oss att jobba på. (ps vi har börjat stöka och fixa lite i restaurangen men vi stressar inte)

   Radera