onsdag 3 juni 2020

Positiva och negativa tankar


Som ni vet så försöker jag hålla modet uppe trots situationen här. Emellanåt får jag nog säga att jag helt enkelt blundar för sanningen. Man får helt enkelt göra det bästa av situationen och mina härliga stunder med vännerna på stranden, en kaffe eller öl nere på stan och mina försök till olika pysselobjekt är nödvändiga för att tränga bort de negativa tankarna om framtiden.

Igår var maken och jag ner till stan för att uträtta några ärenden och på hemvägen stannade vi till vid en kompis som äger ett halvstort hotell. En släkting till honom som också har ett halvstort hotell kom förbi. Jag kände hur mitt mod sjönk när jag hörde dem diskutera och jag sa till maken att, kom så åker vi, jag klarar inte av att lyssna mer. Men, det var även intressant att höra hur de tänkte. Personer som jag har ansett vara förmögna och inte ha ekonomiska problem är mycket oroliga. En av dem har en minimarket i anslutning till hotellet och istället för att sitta hemma har han den öppen och jobbar själv i hopp om att sälja nån öl eller solhatt till greker som är på väg till stranden. När han är till stranden med barnen spar de pengar genom att ha med sig matsäck istället för att gå upp till någon taverna och äta. Om hotellet ska öppna känns osäkert, dels av ekonomiska skäl eftersom personalen måste gå på seminarium för att lära sig hantera situationen angående coronaviruset. Seminariumet kostar en hel del. Troligtvis behövs mer personal bland annat på grund av att till exempel solstolarna vid poolen måste desinficeras efter varje gäst. Eftersom det är lägenhetshotell och det finns köksgeråd gäller speciella regler för hur de ska diskas. Det duger inte med att de diskas för hand i rummet. Och det duger inte med att de diskas i diskmaskinen i restaurangköket. Därför måste diskmaskin installeras på lämplig plats. ALLT i rummet måste tas dit och diskas och det är ju inte lite husgeråd som finns i rummen och som måste släpas fram och tillbaka. Rädslan finns också utifall att någon blir sjuk på hotellet, eller värsta scenariet är att någon som blir sjuk dör. Vis av erfarenheten att resenärer har lätt för att reklamera både det ena och det andra vad gäller småsaker som havsutsikten eller poolbarens öppettider, myror och annat finns skräcken för att de skulle bli anklagade för att de är ansvariga för att någon blir sjuk.

Igår landade ett flyg från Doha i Aten. Grekland hade igår totalt 19 nya fall av bekräftat smittade och 12 av dem var ombord på det flyget. De blir satta i 14 dagars bevakad karantän. Inga nya dödsfall de senaste 24 timmarna så totalt är det fortfarande 179 dödsfall i Grekland. En fundering som jag har är varför inte alla som reser kan bli testade innan de reser. Vore inte det smartare? Och när de slutar att testa de som anländer hit så betyder det ju inte att inga smittade kommer. Om det i varje flyg finns några som är smittade så kommer det ju snabbt att sprida sig här. Eftersom Grekland hittills har klarat av att testa alla som anländer så borde väl avreseflygplatserna också klara av det? Då kan ju de som är positiva helt enkelt förbjudas att resa och behöver inte sitta i karantän här utan kan istället hålla sig hemma. Dessutom utsätts inte alla på flyget för smittorisken. Eller tycker ni att jag tänker fel? Jag menar, det borde ju inte vara en omöjlig åtgärd eftersom Grekland har klarat av att göra testerna och även installera folk på hotell 24 timmar i väntan på provresultatet.


En annan tråkig sak som gör mig orolig är att en nära släkting i Sverige har insjuknat i Covid19. Fan, kan inte ni svenskar bara helt enkelt hålla avstånd. Är det så svårt? Jag vet, man tror man gör allt rätt men sen blir det så lätt fel. Jag märker att här börjar folk känna sig ganska säkra. När maken träffar folk som han inte träffat på ett tag tar de i hand. Är jag med så är jag snabbt uppe med min handsprit. Med okända är de (vi) duktiga på att hålla avstånd (som på stranden och i supermarketen) men med sådana som de känner känner de sig säkra. Igår såg maken en man gå in på kiosken och innan han gick in drog han upp både pengar och ett skrynkligt smutsigt munskydd ur samma ficka. De flesta här använder munskyddet för att det är lag på det, och inget annat. Bättre att istället ha en lag på avstånd tycker jag.

Ups, jag skulle ju skriva om både positiva och negativa tankar. Ok, de positiva. Grönsakerna och blommorna frodas hemma hos oss. Just nu skördas squash, gurka, smultron och några få cocktailtomater. Givetvis en massa chili också vad vi nu ska göra med alla dessa.

De tre dagarna då vi har stängt i restaurangen behöver vi inte laga mat. Då äter vi rester även om det inte blir så mycket. Vi lagar till ganska lite mat i restaurangen, få portioner av allt, för att allt ska vara så färskt som möjligt. Igår åt vi squashbiffar, tzatziki, sallad, fröknäcke, friterad potatis och marinerade stekta champinjoner. Helt vegetariskt förutom att maken hade blandat i lite lantkorv bland champinjonerna! Det var en perfekt lunch!


Jag hoppas ni alla mår bra och håller er friska!


Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com

4 kommentarer:

 1. Ang. stekta champinjoner: På Amorgos fick jag stekta champinjoner i ouzo som jag också har gjort hemma flera gånger. Man steker svampen i smör/olja. När svampen har sugit in fettet häller man på lite ouzo som man fortsätter steka. Man skall INTE flambera i ouzo,bara steka. Gotti, gotti!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter gott. Jag tycker inte om ouzo men en liten skvätt i olika maträtter lyfter dem! (musslor och räksaganaki blir jättegoda med lite ouzo)

   Radera
 2. Bra och konstruktiva tankar.
  Jag har undrat samma som du ant testningar, visst kan det göras bättre?!
  Ha det så gott det går!

  SvaraRadera