onsdag 24 juni 2020

Elafonissi - en av Kretas bästa stränderElafonissi på sydvästra Kreta är en av Greklands mest omtalade och populära stränder. (om ni klickar Här kan ni också läsa ett inlägg som är skrivet av Agneta som bor en bit ovanför stranden.

Igår passade vi på att åka dit och jag lovar att igår var stranden som den omtalas när man läser olika turistguider om den. En paradisstrand med kristallklart, turkost vatten och sand som skiftar i rosa på olika ställen. Man kan bada både på själva stranden direkt när man kommer dit ner men man kan också vada ut till ön. När vi kom dit var det kanske totalt 10 bilar där. Solstolarna (som kostar 9 euro per set) var tomma. Vi vadade ut till ön och där var vi helt ensamma. På ön finns "ingenting". Vi hade matsäck med oss men på stranden finns två stycken "kantinor".

Jag vet att många anser Elafonissi som överreklamerat. Så kan det bli med paradisstränder som blir alltför populära. Folk vallfärdar hit och under turistsäsongen är det fullt med folk som har kommit hit med hyrbil, lokalbussen eller med någon researrangör som gör turer hit. Men, igår var det i stort sett lika tomt som under vintern då inga turister hittar hit. Vi njöt i fulla drag.

På bilderna här under kan ni se hur sanden skiftar svagt i rosa. Tänk på att det är strängt förbjudet att ta med sig sand. Även om någon kanske tänker att lite grann gör ingen skada så blir det stor skada om många tänker så. Elafonissi är skyddat av "natura 2000-konventet" och här finns växter som är hotade.

Vägen till Elafoniss är helt ok men vid vissa ställen kan man tycka det är otäckt om man är höjdrädd. Man åker till exempel genom en ravin, Topolia, och här är det lite stup och vägen är slingrig. (ni ser vad jag utsätter mig för för att kunna leverera blogginlägg!)

Vid vissa ställen efter vägen kan man se lite "kiosker" där det säljs både honung, olivolja och raki. Den raki som vi har i restaurangen kommer faktiskt från en tillverkare som har sina vinodlingar någonstans i detta område. Och den honung som vi alltid har hemma är också från en biodlare från detta område.

Om jag rekommenderar Elafonissi? Ja, men kanske inte under högsäsongen då det är alltför mycket folk här. Jag skulle kunna tänka mig att sova över på någon av hotellen som ligger en bit ovanför Elafonissi. (Glykeria kanske, som ni kan läsa om i länken i början av inlägget) Då kan man gå ner till stranden innan alla turister kommer och sedan kan man gå ner igen på eftermiddagen då alla turistbussar åkt därifrån. Solnedgången här bör vara alldeles fantastisk...


Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com

1 kommentar:

  1. Ser underbart ut, när det är folktomt! Men inte bra för turistnäringen, förstås.

    SvaraRadera