tisdag 31 mars 2020

Elafonissi av Agneta som varit bofast där under många årJag har fått den äran att få publicera en text om Elafonissi av svenskan Agneta Tzanakis som under åren 1993-2011 var fast bosatt där och numer halvårsvis. Nu är det sönerna som har övertagit deras verksamheter. Glykeria är deras rumsuthyrning och även en restaurang drivs i anslutning till hotellet. Agneta själv har dragit sig tillbaka från hotellrörelsen men är för den sakens skull inte sysslolös. Läs mer på Koukoutsi om bland annat olivoljan som det går att köpa av henne. Längst ner under inlägget finns lite foton från hotellet och även de produkter som Agneta säljer. 

Tänk på att alla foton är hennes privata och får inte användas utan hennes tillstånd Elafonissi är en av de mest kända och förmodligen besökta stränderna på Kreta. Elafonissi är en obebodd ö som tillhör prefekturen Chania på Kreta. Den är förbunden med Kreta genom ett sandrev. Så har det alltid varit tidigare. Min svärmor kunde gå över till ön som då hade blivit ett med fastlandet för första gången sen hon flyttade till Chrissoskalittissa 1974. Detta var 2005 och sen dess har det varit till och från. 


 Elafonissi är uppdelad i två kommuner Sellini/Kissamos. Det föranleder i princip varje år en liten strid om utplacering av stolar då den ena kommunen är berättigad till en större stranddel än den andra. Därav finns många gånger inga solstolar i början av maj. Det spelar också roll vad gäller kantinerna (strandkioskerna) på stranden. De hyr stranden och de måste hålla rent annars blir de "uppsagda". De senaste åren är det kommunerna som håller i dem,annars har det varit privata näringsidkare. När kommunen har hand om det hela så redovisas ingen större vinst men jobb ges till lokalbefolkningen. (man kan ju räkna stolar och pris så kan man förstå vilka pengar det kan vara frågan om) En del av åren hittills har det plogats upp när stranden blivit en hel enhet. De senaste åren har det blivit som naturen bestämmer. Just nu är det ett sandrev men imorgon kan det vara annorlunda.  


 Jag besökte Elafonissi första gången 1982 och det har ändrats betydligt sen dess. Tamarisker och cederträd samt andra växter har blivit förstörda av den hela tiden stigande turistnärvaron. Turistbussar uppgår till nästan 40 stycken ett par dagar i veckan och det kan vara en anledning att små buskar helt enkelt har försvunnit som över en natt. Det finns inte alltid parkeringsvakter heller med resultat att det har blivit lite kaosartat. Ibland har det inte alls gått att ta sig därifrån och turistbussar har blivit fast och inte kunnat åka därifrån förrän en timme efter utsatt tid. Förra säsongen var det ren katastrof, med fara för alla. Om det blir en säsong i år så kommer det skapas och har skapats parkeringsplatser i den övre delen av nedfarten till Elafonissi, strax intill en minimarket. En bra idé.


En solig söndag helt nyligen passade många kretensare på att åka ner till Elafonissi. Det blev i stort sett fullt på stranden och polisen kom och körde bort alla. (på grund av att folksamlingar hade förbjudits) Med de idag hårdare reglerna som gäller för utegångsförbudet har Chaniaborna inte alls rätt att åka ner till Elafonissi. Jag måste säga att omgivningen här omkring har fått ett rejält lyft de senaste åren. Ungdomarna har trots allt framtidstro. Min yngste son har lagt ner mycket tid och pengar på att göra vår restaurang till "sin". Han ville öppna upp den första april men så kom coronaviruset emellan. Mellansonen som sköter hotellet har fått bokat och avbokat stup i kvarten. Det blir en svår säsong för alla greker i sommar. Men, grekerna är ett folk med mycket kraft och styrka. De kommer att klara av detta också. 


2 kommentarer:

  1. hej !
    råkade ramla in här då jag sökte på hur det går för kretensarna under dessa tider. åkt dit några ggr och hoppas de går bra för alla som livnär sig på turismen.
    Intressant sida med text om saker att se om turist. Har skummit igenom lite här å där. :) Hoppas ni får en bra vår trots allt ! MVH Jonas / Mora

    SvaraRadera