onsdag 1 april 2020

Uppdatering från Chania och Grekland

Det var ju bara en tidsfråga innan coronaviruset skulle nå Chania. Igår bekräftades det första fallet och smittspårning pågår enligt lokaltidningen Chaniotika Nea. (som jag skrivit tidigare finns en fall tidigare men det var en militär som finns i en del statistik fast personen var från Marocko och är inte ens här i Chania nu) Den person som bekräftades smittad nu har haft kontakt med personer som rest från England och som inte hade satt sig i självkarantän trots att lagen säger det. En annan sida skriver att personen själv har kommit tillbaka från en resa. Hur som helst så finns nu ett bekräftat fall i Chania och vem vet hur många det kan finnas som inte är bekräftade?

Regeringen talar om att det eventuellt kan införas ännu striktare åtgärder för att minska smittspridningen i Grekland. Hittills har vi kunnat gå ut när vi vill och hur ofta vi vill för att handla eller motionera, bara vi har skickat sms eller haft det ifyllda dokumentet med oss. Det som diskuteras nu är att från den tid då man skickar sms ska det vara tidsbegränsat den tid man får vara hemifrån och att det är bara sms som ska gälla. Alltså inget dokumentet eller handskriven lapp. Det är speciellt tiden runt påsk som de är rädda för att smittspridningen ska bli stor.

I en par kommuner i Grekland har man redan infört striktare åtgärder eftersom smittspridningen där är stor. Från 20.00-8.00 är det totalt utegångsförbud. När det gäller äldre som behöver hjälp kommer bara kommunens "hjälp i hemmet" att tillåtas där. Tidigare har det funnits en kod för att kunna hjälpa äldre bekanta och släktingar. Hundpromenad tillåts bara i 15 minuter och i närområdet.

Gårdagens siffror för Grekland är 49 avlidna, 82 nya bekräftade fall vilket gör totalt 1314 bekräftade fall. Omkring 16000 tester har gjorts totalt i landet.

52 personer på Kreta och 1043 i hela Grekland bötfälldes igår för att de inte följde de nya reglerna vad gäller utegångsförbudet.

Alla uppgifter har jag tagit från Kathimerini samt lokaltidningen Chaniotika Nea.

4 kommentarer:

 1. Som du skriver, väntat att viruset även kom till er, men ack så tråkigt.
  Blir så förbannad på alla dessa som struntar i karantän. Hur många korkade människor finns det?
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns ju faktiskt en anledning till att riktlinjer införs! Tydligen svårt att förstå...

   Radera
 2. Tack för bra info :-)!Vet någon det totala numret man messar från ett Svenskt abonnemang? Ska det vara +30 2821 före 13033? Hälsningar Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas någon har kommit med svar till dig...för jag vet inte. Egentligen ska väl sådana kortnummer inte ha riktnummer före. Har du lyckats??

   Radera