fredag 17 april 2020

Långfredag hos oss


Godkväll alla! Ja, idag blev det grekiska påskkakor gjorda av mig och sonen bakade ut brödet som stått och kalljäst i två dagar. Både hans bröd och mina kakor blev riktigt lyckade! Nu väntar vi på att maken i familjen ska göra ostpajerna. Han har varit ut och plockat lite gröna blad och fänkål som de ska fyllas med.

Till lunch blev det potatissallad, lite tomat-gurka och en kokt sallad som sonen gjorde på gröna bönor och blasten av rädisorna. Långfredag äter man enligt seden varken ägg eller mjölkprodukter och egentligen ska det inte vara olja på salladen heller. (men lite skvättade jag på...)

Traditionen kan vara lite olika. En del fastar 40 dagar före påsk. Andra endast "stora veckan" och det här med att inte äta ägg och mjölkprodukter kan också vara lite olika idag hur folk gör. Svärmor till exempel avstår från det de 40 dagarna. Det finns ju även de som året om fastar alla onsdagar och fredagar. Långfredag brukar dock alla fasta enligt "reglerna".

Potatissalladen var riktigt god! Kokt kall potatis, salladslök, rädisor, timjan (de tre sistnämnda från vår trädgård) havssalt, citronpeppar, ramslök (från Sverige) olja och vinäger.

Idag kunde vi sitta ute och äta igen. Det var inte väldigt varmt men helt ok ändå.



Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com

3 kommentarer:

  1. Intressant, hur funkar det när man fastar hela veckan? Äter man typ något en gång om dygnet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, man äter när man vill fast inget kött, mjölkprodukter eller ägg. Veganskt helt enkelt :)

      Radera