söndag 16 februari 2020

Det tar emot att skriva detta inlägg


 Idag fortsatte det att blåsa och emellanåt duggregnade det. Himlen var grå och solen lyckades aldrig titta fram. Det var en dag som gjord för att bara sitta inne men vi kände oss ordentligt uttråkade och slöa så vi klädde på oss och gav oss ut på en långpromenad och bara hoppades att det inte skulle regna. Att promenera vid havet var inte att tänka på idag på grund av blåsten så därför gick vi upp till byn Daratso och fortsatte ner till Kalamaki. Därefter gick vi bort mot Chrissi Akti (fast inte strandvägen) och tog sedan av mot en liten grusväg som leder mot en parallelväg vid nya motorvägen. Den lilla grusvägen går genom olivlundar och här åker nästan aldrig några bilar. Här ligger inget skräp efter vägen och olivlundarna ser trevliga ut. Parallelvägen vid motorvägen är dock ganska trafikerad och här hittar man det mesta i vägkanten. Att det tar emot att skriva detta är att jag gärna vill att alla ni läsare ska se det fina här men jag vet att ni som turistar här ser skräpet och förvånas över det. Jag har nog kanske vant mig och försöker att inte se det. Grekerna har blivit duktigare på att städa stränderna och de vill själva att det ska vara snyggt där. De har förstått att de inte kan vänta sig att kommunen ska se till att det städas. Vi måste själva ta ansvar och sluta skräpa ner.

Jag vet inte om det är samma greker (och andra nationaliteter också antar jag) som vill ha välstädade stränder som vevar ner bilfönstret och slänger ut sina vattenflaskor, kaffemuggar och allt möjligt. Är det så jäkla svårt att spara det i bilen tills de passerar en soptunna? Nej, de vill ha det snyggt och välstädat i bilen. I vår bil ligger kan ni hitta allsköns bråte på golvet men jag skulle aldrig, aldrig bara slänga ut det efter vägen. Inte min man heller och inte mina barn. Jag vet verkligen inte vad man ska göra för att få nedskräparna att ändra beteende. Går det överhuvudtaget?

Den lilla vägen där vi bor har blivit en genväg för bilar som tar sig från den gamla nationalvägen till den här parallelvägen. I början när vi bodde här var den inte asfalterad och det var inte mycket biltrafik. Då var det nästan aldrig skräp här. Om det någon gång hände brukade antingen jag eller en av våra grannar vara ganska snabba med att plocka upp det. Med ökningen av bilar som passerar här ligger det nu massor av skräp här och jag har faktiskt ingen lust att plocka upp efter alla oansvariga, respektlösa bilister som skiter fullständigt i hur det ser ut efter vägen eller i andras olivlundar.

2 kommentarer:

  1. Fy så tråkigt med allt skräp. Tyvärr så är det inte bara i Grekland och på Kreta, vi ser skräpet även här i norra Europa. Oftast efter vägarna och på parkeringar i t ex Tyskland, kan man hitta McDonalds förpackningar överallt. Det gäller att lära sina barn att vara rädd om naturen. Vi gör som ni tar med soporna hem. Såg flera ensamåkande kvinnor (i husbilar) i Grekland, som plockade skräp på stranden och i dikena. Men det var de grekiska byborna som slängde eller lämnade skräpet efter sig när de varit och badat. Kanske man skulle skicka ut skolbarnen på städardagar, som vi hade här hemma förr. Kämpa på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skolbarnen får faktiskt lära sig i skolan nu mer om miljö så jag tror att de är duktigare på detta än vad deras föräldrar är. Kanske kommer det att ändra sig sakta men säkert.

      Radera