torsdag 1 mars 2018

Äta vegetariskt på Kreta


Vår dotter är vegetarian och efter en säsong på restaurangen såg vi ju att det finns en hel del både vegetarianer och veganer. Om man vet vad man ska beställa på restaurangerna här finns det en hel del vegetariskt även om vid en första anblick på en meny ser ut att vara mest kötträtter.

Grekerna äter en hel del "ospria" - det är ett samlingsnamn på bönor, linser och ärter - även om det mest är som husmanskost på vintern. Det går dock att hitta det på restauranger och vi kommer att ha åtminstone en typ av "ospria" varje dag. Gigantes som syns på bilden är min favorit. Det är elefantbönor som är kokta halvfärdiga och därefter görs de färdiga i ugnen tillsammans med bladselleri, tomatsås, lök och kryddor. Svartögda bönor kokas vanligtvis till en soppa, också med lök och tomat även om man kan finna dem som kalla i en sallad också och då serveras de ofta med rå lök. Rätten är vegansk.

Gemista är fyllda tomater och paprikor. De fylls med ris och kryddor och ofta gör man både tomater, paprikor och vinbladsdolmar samtidigt så man kan få en mix av dessa när man beställer. Denna rätt är helt vegansk.

Fava är gula ärter som är gjorda till en puré. Den serveras som en förrätt och det passar jättebra med karamelliserad lök på. Vegansk.

Bland förrätterna hittar man en hel del vegetariskt så då kan man ju mixa ihop sin egen huvudrätt om det inte finns vegetariska huvudrätter i menyn. Saganaki är friterad ost. Haloumi är en cypriotisk ost som grillas. Friterade eller grillade grönsaker finns ofta i menyerna. Det kan vara paprika, squash, aubergine och/eller champinjoner. Vi hade en rätt som vi kallade aubergine saganaki som var aubergine i tomatsås med lök och på den fetaost. Allt gratinerades sedan. Den var både god och populär och även om den fanns bland förrätterna kan man ha den som huvudrätt tillsammans med brödet om man inte är väldigt, väldigt hungrig.

Briam är en huvudrätt som även kan beställas in som en varm sallad. Det är massor av grönsaker gratinerade i ugnen med tomatsås. Man kan ha på ost på slutet. Imam Baldi kallas den också. Det finns nog en liten skillnad på Briam och Imam Baldi men det kommer jag inte på nu.

Min dotter håller på och experimenterar med att göra olika biffar innehållande till exempel bönor, linser och champinjoner som vi kan ha som en huvudrätt i menyn. Här finns det ju inte quorn, oumpff och allt vad de heter de vegetariska halvfabrikaten i Sverige.Jag är väldigt förtjust haloumi och åt flera gånger grillad halloumi mellan små pitabröd och grillade grönsaker med balsamvinäger på. Det är ju också en perfekt vegetarisk huvudrätt om man serverar den med lite friterad potatis till.

Boureki är en huvudrätt. Det är en gratäng med potatis, squash och mizithraost (en mjuk kretensisk ost) Den ska kryddas med bland annat mynta. Squashbollar eller biffar - kolokithokeftedes - är mer som en förrätt. De kryddas också med mynta. Underbart goda så de måste ni prova! Vi håller på att prova ut ett recept för förra året varierade de lite hur de var beroende på vilken kock som gjort dem. Men nu ska vi få fram ett recept som vi ska ha hela tiden.

Sonen är vår moussaka-expert och förra året gjorde han både vegetarisk, vegansk och glutenfri sådan. Det har vi ju inte alltid i menyn men om man säger till dagen innan kan han fixa det. Vi har alltid glutenfri pasta också för de som vill ha det.

Sedan finns det ju alla härliga sallader förstås! Och tzatziki. Så inte behöver vegetarianerna gå hungriga här. Även om det behövs lite research i menyn för att de ska få i sig proteiner också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar