tisdag 27 februari 2018

Tankar om priser och kaffe


Självklart packade jag ner lite kaffe i bagaget när vi var i Sverige. Jag passade på att handla när Willys hade såna där bra erbjudanden som 4 paket för 100 kronor. Zoega, Arvid Nordqvist och Gevalia mellanmörka sorter eller franskrostade. Ja, de flesta smakar bättre än det som finns här. Dessutom kollade jag vad paketet på bilden från Lidl kostade i Sverige. 29,90 kronor. Vet ni vad det kostar här? 5,99 euro!!! Det är skandal tycker jag. Ok att det kanske inte är så väldigt många som dricker bryggkaffe flera gånger om dan här. Men vi gör det! Ska man ha ett bättre märke som Jacobs eller Melitta får man ut med 7-8 euro per paket. Nu har vi förstås redan druckit upp allt kaffe och får hålla till godo med Lidls sorter.

Jag är inte så väldigt prismedveten men det är ju några saker som jag har koll på. Glass i paket till exempel är också mycket billigare i Sverige än här! Just det där när en del saker är billigare i Sverige brukar jag tänka att så och så länge får en svensk jobba för att kunna köpa detta och en grek får vanligtvis då jobba 3-5 gånger så länge för att kunna köpa samma sak. 

Ni som tänker komma hit till Chania och vårt område får gärna ta med nåt paket kaffe till mig. Självklart betalar jag för det! Har ni lite plats i bagaget så stoppa ner ett eller ett par paket.

Just nu är jag ingen rolig syn. Jag låg och sov siesta i soffan och vår stora hund var ute på något bus och när maken och barnen kom hem skulle hon tydligen springa och lägga sig i soffan för att låtsas som att hon inte hade gjort något. Med full fart hoppar hon upp i soffan utan att kolla om den var ledig. Tassen och klorna hamnade över mitt öga och näsa. Det verkar som om ögat har klarat sig bra men jag har som ett rivsår ner över hela näsan. Vi får se hur jag ser ut i morgon, jag kanske till och med lägger ut en bild. 

8 kommentarer:

 1. Det förvånar mig att lidl på kreta är lite dyrare än i Sverige,.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte ens lite, kaffet är ju dubbelt så dyrt och en grek får jobba ungefär 1,5 timme för att köpa det kaffet och en svensk en kvart ungefär..

   Radera
 2. Det är verkligen sanslöst dyrt och tråkigt att kaffet blir så mycket dyrare för er..
  Här dricker vi också kaffe, Zoega flera ggr om dagen.. men vad kostar kaffet ute, har det hängt med i priserna uppåt, Var på Kreta i oktober 2016, i dina trakter 3 km från Chania nära Lidl och blev förvånad över alla kaffeställen som fanns på vägen
  till Chania. Stora fik men ibland bara som ett hål i väggen och väldigt ofta fullsatt av greker. Blev lite förvånad över det med tanke på krisen men tänkte att det kanske är en stark kultur att ta en kaffe ihop, som man inte ville överge..blev också förvånad över de låga priserna,, en perfekt iskaffe eller kaffe Fredo för 15 kronor, i ett litet enkelt ställe på stranden iofs men ljuvligt gott. Vet inte om det var samma ställe som du skrivit om som blev förstört i ovädret..självklart packar vi ned kaffe till er om vi kommer�� gott kaffe måste man ha��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att dricka kaffe ute har nog inte blivit så mycket dyrare än det var förr. 1,50 brukar en take away kosta. På vissa ställen får man nog betala omkring 2,50 - 3 för en cappuccino och i hamnen på stan kan det vara ännu dyrare (men de priserna var så tidigare också) Nej, att ta ifrån grekerna rätten att dricka kaffe ute går inte. Att gå ut och ta en kaffe är liksom tradition. Fast de kan ju sitta flera timmar och dricka på samma kaffe. :)

   Radera
 3. Att priset på vanligt bryggkaffe är billigt i jämförelse med tex Kreta beror till stor del på att stormarknaderna i Sverige säljer kaffet till nästan inköpspris från leverantörerna. De använder kaffet som en lockvara eftersom de vet att de tjänar in pengarna på de andra matvarorna vid familjers veckohandling.
  Sen kan man ju alltid diskutera vad som är bra kaffe, priset på bättre kaffe på råvarumarknaderna har i alla fall stigit.
  Den som har varit med länge känner säkert igen kaffets prisdumpning och tänker på 80-talets läskbackar a 19.95 kr ;-)

  SvaraRadera
 4. Apropå matvaror, varför finns det inte smaksatt yoghurt i större förpackningar till skandinaviska turister på diverse supermarkets ? I puttefnask storlekar finns det massor av olika men de större...nä. Därmed inte sagt att det är någon fantastisk produkt men efterfrågan borde finnas under turistsäsongen. Hm...

  SvaraRadera
 5. Över huvud taget har det blivit mycket dyrare i mataffärerna runt Agia Marina.
  Jag har tillbringat mycket tid där dom senaste 5-6 åren.
  Många saker som är dyrare än i Sverige, och Sverige är INTE billigt. Smör bröd yoghurt för att bara nämna något, är förvånansvärt dyrt.

  SvaraRadera
 6. Hej Anita
  Vilket kaffe är din favorit ?.
  Själv gillar jag Arvid Nordqvist.
  Men min absoluta favorit är Jamaica Blue Mountain.
  Smaken avgörs också av vattnet.
  Zoega smakar helt annorlunda i Norrland än i Skåne, tycker jag.
  Vilken matvarubutik i Chania är billigast, förutom lidl.
  Finns Inka kvar.

  SvaraRadera