fredag 14 april 2017

Typiskt greker nummer 2

Då tar vi en till typiskt grekiskt såhär innan påskhelgen. Jag hoppas ingen tar illa upp eller tror att jag irriterar mig jämt och ständigt på det "typiska" här. (Lika mycket kan man ju säga om svenskar fast ofta är det helt motsatt då istället)

MESON - vad kan detta vara? Jo, det är ett sätt att skynda på pappersexercisen i det byråkratiska. Vad kan man översätta det med? Kontakter eller "svågerpolititk" kanske, fast inte riktigt så ändå, utan mer att det finns någon bara som man känner eller känner någon som känner någon som helt enkelt kan skynda på ett ärende. Jag har hört uttrycket många, många gånger men aldrig haft riktig erfarenhet av det förrän nu...och det säger man faktiskt inte nej till när man vet att annars kan ett papper lika på ett skrivbord hur länge som helst och ingen orkar stämpla och skriva under förrän någon man känner ringer ett samtal...

FAKELAKI - det här har jag ingen erfarenhet av men känner de som har använt sig av detta då det handlar om hälsan och om man väl är i den situationen är det helt naturligt att använda sig av det trots att det inte borde finnas. Vad betyder fakelaki? Jo, ett litet kuvert. Med pengar. Till en läkare som låter en gå före i kön för operation eller liknande.

Att komma för sent eller inte bry sig om att man sagt en specifik dag. Detta har jag verkligen fått erfara nu. Vi har haft hjälp av några hantverkare till jobb som vi inte kan göra själv och några som skulle leverera maskiner och dylikt. INGEN har kommit på den tid eller dag som vi kommit överens om att de skulle komma.

Just nu kommer jag inte på mer, men jag lovar att återkomma med ett typiskt grekiskt nummer 3.

HA EN BRA PÅSKHELG, ALLA VÄNNER! Vi kommer troligtvis att befinna oss i restauranger och städa och fixa såna där smågrejer som behövs. Nu rör det sig om dagar eller kanske en eller en dryg vecka innan vi öppnar.

(ni som känner till hur det är här får gärna hjälpa mig fylla på denna lista, både positiva och negativa saker)6 kommentarer:

 1. Glad påsk!
  Och har jag inte sagt det tidigare, jag lyfter hatten för er!

  SvaraRadera
 2. Har upplevt båda.

  De första jag tänker på med "ah typiskt greker!" är oförmågan till mys. Att ALLA lampor skall tändas i hela huset när det bjuds på middag. Plastflaskor med vin och raki på borden. Min svärfar har monterat upp en jäkla bygglampa på vårt tak så dom kan lysa upp hela trädgården och parkeringen som en byggarbetsplats när vi har fester. "annars kan man ju inte se när man äter" pft svenskan i mig som älskar levande ljus och genomtänkta dukningar med blomster arrangemang vill gråta lite varje gång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med när det gäller belysningen. Man tänder ljusen och har skapat mysig stämning och DÅ ska alla lampor tändas!

   Radera