söndag 5 februari 2017

Världens äldsta olivträd eller historian upprepar sig

Det äldsta olivträdet i världen 

På 60-talet spred sig greker över hela världen. De lämnade hemlandet, antingen för ett bättre liv för hela familjen eller för att tjäna ihop pengar och skicka hem. Min svärfar var några år i Tyskland och arbetade innan han åkte hem igen för att gifta sig och skaffa familj. Vår granne åkte som ung och nygift till Australien. Barnen föddes där men sedan kom de tillbaka till sitt älskade hemland. Deras son skapade sig ett liv i norra Grekland. Där är dock situationen katastrofal idag. Lägenheter och affärslokaler står tomma. Det finns inga jobb alls. Därför for sonen till Australien. Hans dotter blev kvar i norra Grekland, men nu är hon också på väg till Australien för här finns ingen framtid känner hon. Nu är hon här på besök hos sin farmor innan den stora resan blir av. Historian upprepar sig. Greker sprider sig världen över för här finns ingen framtid.

Oljemålning föreställande det äldsta olivträdet

Idag passade vi på att umgås lite med henne, hennes kille, farmor och faster. För hennes farmor känns hela situationen jobbig. Både denna resa och hennes egen resa som gjordes för över 50 år sedan är ingen spännande nöjesresa. Det har att göra med att skapa sig ett värdigt liv och överge fattigdom. 


Vi åkte till Ano Vouves som ligger 26 kilometer väster om Chania, man kör mot Tavronitis och tar där av mot Paleochora. Olivträdet som ligger här anses vara världens äldsta och det sägs att det är mellan 2000-4000 år gammalt. Dess ihåliga stam är verkligen imponerande. Intill trädet finns även ett museum där man kan se gamla redskap som användes i äldre tider för både olivplockning och olivpressning. Grannen, som också var med oss kunde guida oss och berätta om de olika redskapen. Då hon var barn använda man dessa redskap. När vi var där idag fanns ingen personal på plats men dörrarna till museet var öppna. Sommartid finns det troligtvis en cafeteria här också.

6 kommentarer:

 1. Det fina trädet har jag besökt. Tråkigt att höra att det är så illa ställt för Kretensarna. Finns det ingen bättring i syne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kretensarna är nog de som har det bäst i Grekland. Det är värre i norra Grekland och på andra öar där turistsäsongen är kortare. På Kreta odlas det en hel del, det finns många olivträd och turistsäsongen sträcker sig ända från april-oktober. Trots att livet är svårt här för många är det ännu värre på andra ställen i Grekland. Bättring i syne? Nej, jag tror inte det...

   Radera
 2. Var där för ett år sedan och pratade med en kvinna som arbetar i kaféet och hon berättade att hennes farföräldrar hade le KTH café i det ihåliga trädet. De hade sålt dricka till de turister som hittade ditt på den tiden. Det var innan caféet fanns.
  / Lena

  SvaraRadera
 3. Det är kul det där med äldsta olivträdet att de båda konkurrenterna finns på samma ö! http://www.cretanbeaches.com/en/flora/monumental-trees/monumental-ancient-olive-trees/azorias-olive-tree-kavoussi
  De där gamla träden är i vilket fall som helst väldigt vackra, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Det är klart att både västra och östra sidan ska ha det äldsta!!

   Radera