söndag 1 januari 2017

2017 är här!

I utkanten av byn ligger denna fantastiska vägkyrka
Nu har jag gjort det igen. Lite snabbt letande på google. Vilken by kan man åka till som ligger på lagom avstånd från Chania? Jag läste lite om Kefalas som ligger omkring 25 kilometer öster om Chania. Från byn har man utsikt både mot havet och bergskedjan Lefka ori. Det är 7 km till Almirida och 8 km till Georgiopolis. För den som har tänkt bo här på sin semester är det alltså en bit till stranden.(Gergiopolis och Almirida) Ja, en av mina bloggläsare hade planer på att hyra hus under semestern och bo här, så inlägget är tillägnat henne.

.Följande text är helt fritt översatt från en sida som jag hittade på nätet. 

 Byn har fått sitt namn från de första invånarna som kom hit år 1182, vilka var bysantinska överhuvuden (kefali - huvud) Allmänt är byn orörd av turism och här lever befolkningen fortfarande traditionellt byliv, trots att det har byggts många nya villor i området. Byn ligger 300 m ö h och området är bördigt och här kan man se riktigt gamla träd, gamla hus byggda i sten och ett stort antal kyrkor. Mitt i byn ligger gamla skolan där det idag drivs miljöstudier. Mitt i byn ligger även en mycket gammalt hus som har gjorts om till museum där man kan se många antika föremål (det var stängt när vi var där)


Jag skulle nog inte välja att bo här på semestern, utan jag skulle hellre vilja bo vid havet och istället åka runt på utflykter till små byar. Att göra tvärtom tror jag blir för jobbigt. Vad ska man göra här en hel dag om man väljer att inte åka till stranden eller göra en annan utflykt?


Det fanns massor av gamla hus, en del fallfärdiga och andra bara ruiner, en del nybyggda och andra byggda den där mellanperioden som varken har ny snygg stil eller gammal charm.


Idag hade en taverna öppen. Jag vet inte om det finns fler tavernor under sommaren, men enligt skyltar och de ställen vi såg stängda fanns totalt en taverna, två kafeneion (som eventuellt serverar mat) som var stängda idag samt en liten minimarket.

Tavernan!! Oj, enligt texten där det fanns info om byn levs här traditionellt byliv. Då kan man ju också tro att här finns bara de gamla traditionella kretensiska rätterna. Ja, kretensiskt men med ny innovativ stil som är otroligt lyckad.

Vad vi åt? Saganaki - friterad gravieraost och här var det alltså inte någon importerad billig ost som användes vilket kan vara fallet på många tavernor. Nej, äkta kretensiskt gravieraost. Salladen var en blandning av olika salladssorter tillsammans med cocktailtomater, manouriost och apaki som är rökt fläskkött. God? Jaa. Rätten nedan är lammlår(?) som serverades med en petimezi-sås (petimezi görs av det som man gör vin av, man spar en del och kokar tills det blir petimezi, vindruvssirap kan man kalla det. Följ länken för att läsa på engelska vad det är). Maken beställde marinerat fläskspjäll som marinerats och grillats i hel bit. Alltså, allt var helt underbart!! Servicen var super OCH de hade både svart och ljus Xarma öl.
Lefka Ori - bergskedjan vita bergen
Vi hade en fantastisk dag som avslutades med fika nere i Venetianska hamnen tillsammans med goda vänner. Många cafeterior i hamnen har öppet men man sitter "halft" inomhus och med infravärmare för det är riktigt kallt här. Just nu är det 7 grader. Som ni ser på fotot ligger det mycket snö på bergen i år. Många gör sina utflykter upp dit nu, ni vet det är ju väldigt exotiskt att leka i snön.

4 kommentarer:

 1. Apakin såg väldigt god ut!
  Måste nog äta det ikväll här i Paleochora.
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Verkligheten och guideböcker är inte alltid detsamma, bar du undersökte.
  Maten såg dock god ut!

  SvaraRadera