onsdag 4 januari 2017

En tur till snönBilder på snöklädda berg är väl vardagsmat för er i Sverige, men här på Kreta är det lite exotiskt, eller rättare sagt vi ser de snöklädda bergen på tryggt avstånd, från vårt område som ligger nära stränder och med medelhavsklimat men att leka i snön och bygga snögubbar, det är exotiskt för grekerna.

Endast 25 kilometer härifrån, uppe i Omalos, där Samariaravinen har sin början ser det dock annorlunda ut jämfört med nere i Chania. Här är det inte traditionellt medelhavsklimat. I år är snön omkring 1 meter djup. Vägen upp dit har varit stängd i omgångar när de inte har hunnit ploga vägen. Ibland är det tillåtet att åka upp bara med snökedjor och bara för de som måste åka dit, alltså inga turister nerifrån havet är välkomna då. Det har faktiskt hänt flera gånger att folk åker upp för att leka i snön och sen blir de "insnöade" och blir kvar där uppe.


Tavernorna här uppe i Omalos är mycket omtyckta och det är inte underligt. Vi åt xorta, lantkorvar, sallad och gigantiska fläskkotletter. Till detta husets röda och efteråt blev vi bjudna på traditonella ostpajer med honung. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar