tisdag 20 december 2016

Julbåten

Den smyckade julbåten på torget 1866 - en årlig tradition

Visst har jag berättat om min svärmor, som är den enda jag känner som följer den ortodoxa traditionen och fastar inför jul? Att fasta innebär ingen detox att hon dricker bara grönsaksjuicer och liknande. Nej, enligt den ortodoxa tron ska man avstå från allt animalsk 40 dagar innan jul. Man ska även undvika sociala aktiviteter förutom att gå oftare till kyrkan då. Enligt traditionen ska man också fokusera på att tänka på sin nästa. Det här kan man se på olika insamlingar som görs inför jul, för greker är extra givmilda då, och de vill inte att någon ska svälta i jul och de vill inte att några barn ska behöva vara utan julklappar.

Jultomten på grekiska är lite förvirrad. Santa Claus, det vill säga Saint Nicolas eller Agios Nicolaos hade namnsdag den 6 december och hade inget alls med nån jultomte att göra. Saint Basil eller Agios Vasilis som han heter på grekiska är de fattigas beskyddare och kommer med presenter till barnen den 1 januari då han har namnsdag.

Traditionen med att smycka båtar till jul kommer sig av att många män från öarna jobbade som sjömän förr i tiden. De väntades hem till jul och kvinnorna smyckade små träbåtar för att säga välkommen hem till sina män. Agios Nikolaos är sjöfararnas helgon. (han som har namnsdag 6 december, som jag sa)

I den julsång som barnen sjunger till jul, då de går runt från hus till hus för att få sig lite fickpengar, sjunger de om Saint Basil alltså Agios Vassilis, det vill säga tomten och han kommer varken från Finland, Nordpolen eller Mora, nej han kommer från Kaisaria som ligger i dagens Turkiet.

Visst kan vi väl säga att julen är en mycket förvirrad jultid? Det kanske är därför alla blir så stressade till jul. Julstress? Nej, i Grekland stressar ingen inför jul. De har liksom inget att stressa över förutom att de måste se till att ha pengar till att köpa nån liten julklapp till nyår då, till de barn de är gudmor eller gudfar och kanske till sina egna barn också. Vi pratar om EN julklapp. Inte ett berg, även om reklamen idag vill få det till att det ska vara berg här också under den importerade traditionen med julgran.

Ha det så skönt i julefriden som då och då störs av allt jävelskap som händer här och där i vår värld, från attacker till krig och flykt.

Jag är ledsen att jag störde i julfriden men så kan det bli när man läser nyheter klockan 5 på morgonen.

4 kommentarer:

 1. Vi köper nästan inga julklappar längre. Vi är bortbjudna i jul, så kanske en chokladask till värdinnan ;) Barnen är ju vuxna nu så de köper vi inte till. När de var yngre fick de (några!) julklappar om vi var hemma, men om vi reste var det julklappen. Fast jag vet att en del köper massor ... Jul ska inte vara stress. Det är väl inte poängen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej absolut inte och ändå är det så många som stressar, jag tror även många som säger att de inte stressar gör det, de stressar för att "bli färdiga" så de slipper stressa. Sorry upprepning av ord, men enda sättet att säga det jag ville. Ha det gott i er mysiga båt!

   Radera
 2. Bäst mår man om man inte vet vad som händer i omvärlden, men eländet har en tendens att hinna ifatt en ändå. Vi får försöka fira en fridfull jul i våra små hörn och blunda för allt det onda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte blunda kanske men vara tacksamma för det vi har och att vi kan fira jul i frid

   Radera