måndag 31 oktober 2016

Den bästa olivoljan

Jag är ledsen men trots att jag har bott här på Kreta i runt 25 år kan jag inte rekommendera er en speciell sort av olivolja som ni kan köpa. Varför? För att jag aldrig har köpt olivolja.

Jag känner ingen här som har köpt olivolja i supermarketen. Alla jag känner har antingen sin egen olja eller en vän, granne eller släkting som de får eller köper utav.

Många gånger ställer jag mig frågan om supermarketen verkligen lyckas sälja de oljor som de har i sitt sortiment. Det kan ju inte vara så att jag och mina bekanta är "extrema" som aldrig köper olivolja. Jag tror verkligen att i stort sett INGEN här på Kreta köper sin olja i supermarketen. Även de jag känner i Aten har vänner eller släkt här på Kreta som skickar olivolja härifrån eftersom den enda acceptabla oljan är kretensisk....

Ni må tro att det var svårt för mig de 6 månader jag var i Sverige. Jag hade med mig lite olivolja och i början använde jag den på samma sätt som jag gör här. I matlagningen och i salladen. Efter ett tag blev jag snålare. Aldrig i matlagningen utan bara till salladen. Sedan blev jag ännu snålare. Bara några stänk över salladen...

Det sägs att världens äldsta olivträd finns i byn Ano Vouves här på västra Kreta. Jag har själv aldrig varit och sett det. Grekiska forskare uppskattar trädets ålder till mellan 2-4000 år gammalt. Det "roliga" är att förr i tiden räknades en tomts värde i antalet olivträd. En strandtomt var alltså mycket mindre värd eftersom de som låg precis vid havet hade oftast inte några olivträd. Idag har en "vanlig" människa knappt en möjlighet att köpa en strandtomt eftersom de är värda en förmögenhet.

Ok, nu håller vi på att halka ifrån ämnet. Vilken olivolja ska ni stackars svenskar köpa? Jag rekommenderar er att köpa från hotellägaren, restaurangägaren eller någon annan kretensare ni har lärt känna. Helt säkert har de sin egen olja att sälja till er och har de inte själva har de säkert någon vän som säljer. Praktiska metallförpackningar finns att köpa i några affärer i utkanten av Chania som säljer lite diverse saker som blomkrukor, djurfoder, trädgårdsverktyg och gödsel. Dessa metallförpackningar finns för 250 ml, 500ml, 1 liter och upp till 10 liter tror jag. Man fyller de med olja och därefter plomberas de och är säkra att frakta. De är dessutom "märkta" med "äkta kretensisk olivolja". Om ni väljer att köpa er olivolja i Sverige kan ni pröva er fram och då kanske hålla er till små producenter.

Inte världens äldsta men säkert uppåt en 50 år. Dock syns det att det har blivit kraftigt beskuret

Svenska dagbladet skriver " – Zeta, Fontana och Matric håller bra kvalitet, framför allt när ursprungslandet anges på etiketten. Oljor från små producenter har också ofta hög kvalitet, eftersom oliverna pressas direkt efter skörden."

Märket Altis är ett ganska stort grekiskt märke som åtminstone här är ganska ekonomiskt och vad jag har hört greker säga är det ett ganska bra märke och jag tror det går att få tag i det i Sverige. De köper upp olja från olika producenter i Grekland så oljan kan komma från oss eller vem som helst här på Kreta eller något annat ställe i Grekland. När det är ett gott år för olivolja och man har behov av kontanter kan man sälja sin olja där man pressar den.

Märket ABEA är ett gammalt kretensiskt märke och de finns i en del affärer i Sverige.

Jag kommer att skriva mer om olivolja när säsongen kommer för att plocka så missa inga inlägg utan gå in på facebook och gilla min sida där! Anitaskreta... Ni är också välkomna att publicera era egna foton där, ställa frågor eller komma med åsikter om Grekland och Kreta.

3 kommentarer:

 1. Jag köper Arvid Nordqvists Kalamata extra jungfruolja på Ica hemma i Sverige. Fick tips om den av Kenneth Duell, Galen i Grekland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, har de lika bra olivolja som kaffe så förstår jag!! Jag bara älskar deras kaffe (så kommer du ner vet du att jag gärna vill ha det :)) Men... kalamata är ju inte Kreta..

   Radera
  2. Jag blev förvånad när Kenneth tipsade om oljan, för mig gör Arvid Nordqvist kaffe (som mina föräldrar alltid köper). Den är god fast det inte är olivolja från Kreta ;-)
   Resan till Kreta är bokad, kommer 25/8. Nedräkningen har börjat......

   Radera