söndag 6 mars 2016

En av alla kretensiska byar


Idag fortsätter jag på temat lokala sevärdheter. Runt omkring Chania finns hur mycket som helst att se. Det där att man blir hemmablind är ju verkligen sant. Att det finns så otroligt mycket att se här i krokarna gör ju också att de "små" sevärdheterna faller i skymundan för de vida kända ställena som Knossos, Samariaravinen och Elafonissi. 


I morse fick jag helt plötsligt lust att göra en liten tur. -Vart ska vi åka då?, säger maken. Jag hade inget specifikt mål som han gärna vill ha istället för att åka på måfå. Jag satte mig med google earth för att hitta något här i närheten.Det fick inte vara långt bort för det är för riskfyllt med vår bil och dessutom vill inte bensintanken det heller.  Jag fann byn Vafes där det skulle finnas en par grottor att besöka.37 km sydost om Chania - alldeles lagom avstånd. Sagt och gjort. Vi gjorde oss i ordning och drog iväg. 

När man väl är i byn Vafes är det väl skyltat var man ska gå. Det är inte långt att gå fast när man väl kommit fram till stigen som går uppför berget delar den sig och det är tre olika "klättringar" till de olika ställena.Man får alltså gå upp och ner två gånger. Kalamato Cave kan man hoppa över. Där är det bara en grotta som man måste krypa in i om man vill se den. Det sägs dock att en tupp som släpptes in där kom ut på andra sidan berget i en annan by. 

Kryoneridas cave

Krioneridas Cave är minnesplats för de 130 kvinnor och barn som gömde sig för turkarna (1821) inuti grottan. Ingången är smal och inuti finns fler rum. (vi gick inte in) Turkarna tog sig in för att tillfånga ta dem men kvinnorna tände eld och offrade sig för att rädda övriga byar som var turkarnas nästa mål. Tillsammans med dem brändes även turkarna inne. Varje år omkring 20 augusti (alltid en söndag) hålls minnesgudstjänst här. 

Vandringen bjuder på en natur med vildpäronträd, vildcyclamen, kamomill och en massa brännässlor.


Byn som syns är Vafes



Då var det dags för St John Eremitens lilla kyrka. Agios Joannis. Kyrkan har "byggts" inne i en grotta. Här finns ikoner och ljus om man vill tända ett. (kom ihåg att släcka det innan ni går därifrån)



En liten promenad i byn Vafes innan det var dags att inta en lunch. Lunchen återkommer jag till imorgon. Det blev alltför många foton från den intressanta tavernan. 





3 kommentarer:

  1. Så spennende lesing, håper virkelig å være en stund på Kreta å få oppleve noe av det du skriver om. Flott informasjon! Astrid

    SvaraRadera
  2. Vilket spännande utflyktsmål! Grottor är både fascinerande och skrämmande, tycker jag. Dramatisk historia det där, som jag inte hört talas om förut.

    SvaraRadera