måndag 7 mars 2016

En oförglömlig dag


På väg mot byns taverna fastnade vi först vid byns kafeneio. Jag hade tänkt smygfota de äldre männen som satt där. Det är ju en väldigt grekisk syn de äldre männen som sitter där med sitt kaffe eller raki. Helt plötsligt började min man skaka hand med en av dem som satt där. Byn ligger ju nära Chania och därför är det ju inte underligt att min man råkade känna någon där. Detta visade sig vara rörmokaren som maken arbetade tillsammans med för runt 30 år sedan. Vi blev bjudna på en raki innan vi fortsatte till tavernan som ägdes av denna mans brors son.


Tavernan ligger i en gammal venetiansk byggnad. Väljer man att sitta inomhus kan man välja på tre olika rum. Alla rummen har samlingar av gamla prylar. Bara det gör att tavernan är väl värd ett besök.

Maten var också jättegod och höll bra priser. Vi beställde grekisk sallad, tzatziki, saganaki, lantkorvar, apaki (rökt fläskkött) som förrätter och sen beställde vi två huvudrätter och delade på. En rätt med lammkött tillagad med youghurt (väldigt god!!) och fläskkött i sås med paprika och mizithra (också god och lite annorlunda). För allt detta betalade vi 38 euro! (4 pers) Dryckerna blev bjudna på av den äldre mannen från kafeneiot och andra rundan av tavernaägaren så de är inte medräknade.Apaki - rökt fläskkött


Till efterrätt fick vi "sfakiani pita", den berömda pannkakan med miithraost inuti och med honung över. Till det drack vi hemgjord citronraki. (mycket god!!)

En oförglömlig dag! Det är sånt här som är så härligt på Kreta. Åk till en by och upplev vad byn har att erbjuda! Prata med någon av de äldre byborna, alltid har byn nån historia att berätta. Den här byn har blivit kulturmärkt på något vis. Det står många äldre byggnader och förfaller. Att renovera är svårt för du får inte renovera hur du vill för då dyker statens arkeologer upp och du måste göra på ett visst vis och använda speciella stenar. Det är väldigt bra MEN problemet är att det blir dyrt och vem har råd med i dagens Grekland. Istället skulle staten gå in och hjälpa så inte de gamla byggnaderna förfaller helt.

Vafes har lite turism också. Det finns några hus och rum som hyrs ut under sommaren. Vill ni leva byliv och det inte gör något om ni bor långt från stranden är det här ett alternativ.

Kourtsa heter tavernan och ligger mitt i byn.

1 kommentar:

  1. Men åh, så mysigt och gott det såg ut! Älskar också sådana där genuina ställen. Jättebra att du tipsar!

    SvaraRadera