söndag 14 februari 2016

Galaktoboureko


Just nu står en "galaktoboureko" i ugnen. Den tillhör kategorin grekiska sliskiga sockerlagsindränkta sötsaker. Den kanske inte är lika känd som "baklava" och "kathaifi" är bland turister men den är god och sonen har gjort den några gånger här hemma. Här delar han med sig av sitt recept.
Jag hoppas ni förstår hur man ska göra. Av själva sockerlagen såg jag i köket att sonen inte hade använt all så man kanske kan göra lite mindre än vad receptet säger.

Krämen
1750 gr mjölk
300 gr socker
200 gr mannagryn
50 gr smör
lite vaniljextrakt eller pulver
5 ägg
rivet skal av 1 citron
Ta 200 gr mjölk och blanda med hälften av sockret, mannagrynet, äggen och rivet citronskal. Resten av mjölken och sockret värms till nära kokpunkten. Därefter tar ni lite i taget från den varma blandningen och vispar i den kalla tills den kalla blandningen har fått en säker temperatur så den inte skär sig. Då tar ni från den blandningen och blandar i det som är kvar i kastrullen. Rör, rör till den har tjocknat. När ni tar kastrullen från plattan blandar ni i smöret och rör tills det har smält.

Sockerlagen
1 liter vatten
1 kilo socker
kanelstång
nejlika
1 bit citronskal
Låt allt utom sockret koka, så snart det kokar blandar ni i sockret och låter allt koka omkring 20 minuter.

1 paket filodeg
smält smör till att pensla degplattorna, kanske 150 g

I en ganska stor form - långpanna penslar ni smör, lägger på ett filo, penslar, lägger på ett filo men nu så att halva hamnar utanför formen, en gång till lika men åt andra hållet, en gång till och en gång till. Därefter lägger ni på all kräm. Viker över filohalvorna som är utanför formen. Därefter 1 filo till, pensla, 1 gång till.
Snitta med en vass kniv till lagom storlek på bitarna. Grädda 150-160 grader tills den fått fin färg, kanske 30-40 minuter. Ta ut ur ugnen, häll över sockerlagen. Låt kallna. Skär upp bitar och NJUT!
Vi kunde inte vänta utan åt medans den var varm men godast är den när den fått kallna och lagen har fått dra in sig riktigt ordentligt.

"Baklava" som kanske är mer populär är förstås också riktigt god, men den blir ju mycket dyrare att göra i en stor form eftersom det ska vara så mycket nötter i den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar