lördag 16 januari 2016

Xorta - grekisk mat


Vad är grekisk mat för dig? Några - men inte många - kanske kommer att svara xorta. De tavernor som jobbar uteslutande med turister har sällan detta på menyn. Vad är det då? Det är olika slags blad och gräs som kokas i vatten. För bästa resultat ska de läggas ner i kokande vatten. Koktiden är beroende på vilken typ av blad det är. När de är färdiga ska de ha tuggmotstånd och inte vara sladdriga. Vid serveringen häller man på rikligt med olivolja, citron och salt. Kan det vara gott? Ja, det är det! Prova om du får möjligheten. Det finns olika slags xorta. Xorta är samlingsnamnet för allt det gröna. På bilden ovan ser ni "stamnagathi" som nog kan räknas till det mest exklusiva. Vild sådan växer upp i bergen och på högplatån i Omalos till exempel. Även mellan klipporna i Falassarna kan man hitta den. Den som säljs på marknaden nu är oftast odlad.

Här syns blandat grönt som är plockat ute i naturen. Fänkål, "lagodoxorto", "Tsoxous", "Galatzides".
Dessa ska bli fyllning i småostpajer. 
Spenatblad och rödbetsblast kan tillagas på samma sätt som "xorta". Brännässlor passar också väldigt bra att blanda i den gröna mixen till småpajerna.

Här rensas och sköljs "radika", blad som tillhör rädis-släktet. Dessa är plockade på en olivodling.


Förutom kokade eller som fyllning i småpajer kan man också koka dem först och sedan steka upp dem i olivolja. Då kallas de "tzigariasta". 

Cichorium intybus - radikia
Cichorium spinosum L - stamnagathi
Reichardia picroides L - galatzida
Αmaranthus sp - vlitha
Prassium majus - lagodoxorto

Jag kan tänka mig att många av gröna ätbara blad i Sverige kan användas på exakt samma sätt. Se bara till att olivoljan och citronerna är grekiska och saltet havssalt från Paleochora på södra Kreta. 

2 kommentarer:

 1. Just så, fast jag är lite okunnig, det finns inte så många att välja på här. När makens mormor var hos oss i Västerås 1970 blev hon helt förtjust i fältet utanför, maskrosor överallt. Hon plockade konsumkassar fulla och kokade. De inre bladen är mjälla och fina innan de blir alltför storväxta.

  -En kasse full med chorta blir bara en liten klick i kastrullen, rena trolleriet.
  Monica P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just det maskrosblad är ju en delikatess som det finns en hel del av i Sverige :)

   Radera