onsdag 20 januari 2016

Skolan i Grekland - ett låångt inlägg

Följande är från mina egna erfarenheter vilket betyder att andra föräldrar till skolbarn i Grekland kan ha helt andra åsikter.

Förskola
Året som barnen fyller 4 har man rätt att söka kommunal förskola som är gratis. Här är det lek och lite förberedelse för skola. Barnen ska ha med sig frukt eller liknande till mellanmål. Inskolningen sker lite flexibelt. Lite finns åsikten att de ska lära sig snabbt att vara kvar själva och och jag tror inte det finns någon speciell plan för inskolning Jag stannade ofta kvar lite längre än vad lärarna ansåg var bra och de tyckte jag skulle smyga iväg. Det år barnet fyller 5 tror jag det är obligatoriskt med förskola och man har rätt att få en plats.

Grundskola årskurs 1-6
Det år barnet fyller 6 börjar de i ettan. Vad jag kommer ihåg är det ganska hög takt från början med att lära sig läsa och skriva. Läxor är det från första början. Endast en lärare som jag kommer ihåg från mina barns första år i skolan var lite annorlunda. Hon bad speciellt föräldrarna att inte försöka gå i "förväg" med barnen. Hon föredrog att de lärde sig i skolan och av henne det de skulle kunna. Redan här kunde man alltså se att föräldrarna gärna vill att barnen ska ligga före och vara bättre än de andra barnen. Diskussioner mellan föräldrar med barn i grundskolan är ofta hur många timmar de lägger ner på att "läsa med barnen". Skoldagen är ofta omkring 8.30-13.30. Det finns "heldagsskola" där barnen kan stanna kvar i skolan efteråt. Det kan vara ganska praktiskt då de får läxhjälp här. Mat serveras aldrig i grekiska skolor. Jag skickade ofta med en smörgås och frukt när de gick i de lägre klasserna. Senare föredrog de att köpa något i kiosken som finns på skolan. Toaletterna på vår skola var "hål i golvet". Mina barn gick ytterst sällan på toaletten utan de föredrog att vänta tills de kom hem.

Högstadiet årskurs 7-9
Nu börjar allvaret. I engelska har många barn redan börjat på privatskola. Engelskan i skolan räknas liksom inte riktigt utan det ska vara privatskola och så snart som möjligt ska de ha tagit "lower" och gärna ha börjat med "proficency". Nu läser man tyska, franska eller italienska. Jag tycker det är ganska onödigt för sen i gymnasiet så finns det INGEN linje där de läser de här språken. Varför introducera språken och sen inte ge minsta möjlighet att fortsätta? Ska de fortsätta med nåt av språken måste de göra det privat. Även i en del andra ämnen kan det hända att barnen börjar läsa privat nu. Allt för att få bra betyg och vara förberedda för gymnasiet. Vid ett tillfälle när sonen gick på högstadiet fanns det möjlighet att gratis efter skoldagens slut få extrahjälp i några ämnen. Jag hörde att precis nu i dagarna har de återinfört det igen på det högstadiet efter att det har varit borta ett tag.

Gymnasiet
Nu har jag tröttnat på den grekiska skolan. Det finns TVÅ teoretiska linjer att välja emellan. Första året är gemensamt och för de övriga två åren väljer man antingen en där det klassiska grekiska språket spelar huvudrollen eller den där matte och fysik är huvudämnena. Dottern valde matte och fysik eftersom hon hatar klassisk grekiska trots att hon var duktigare där.

Nu kommer jag fram till anledningen att jag skriver detta inlägg. Jag är verkligen trött på skolan. Min dotter gick ut högstadiet och låg väldigt nära 20 som är det högsta betyget man kan få. Hittills har vi valt att inte ha någon privatundervisning alls. Min åsikt är att skolan ska kunna lära ut det eleverna ska lära sig för att kunna söka vidare senare om de vill. Dottern läser, gör läxor, är alltid med på lektionerna och har inga inlärningsproblem alls utan ligger kanske till och med lite över snittet. Nu går hon in på matte och fysiklektionerna och känner att lärarna pratar kinesiska. Hon förstår ingenting. Ja, alla har sagt till mig att på gymnasiet MÅSTE barnen gå på privatundervisning. Jag har satt mig emot det men nu måste jag ge mig. I morgon kommer vi att ha en mattelärare här hemma för första gången. För varje timme som han är här får maken jobba 2 timmar i sommar eller 3 timmars olivplockning. I skolan förklarar många lärare absolut ingenting. De bara talar om VAD barnen måste kunna. De tar för givet att alla går på privatskolor och får hjälp och förklaringar där. En stor del av den s k fritiden går åt till privata lektioner. Om föräldrarna inte har råd att betala kanske det finns mor- eller farföräldrar som har pension och ställer upp. Jag har frågat dottern om hon inte istället kan byta till yrkesinriktat gymnasium som är mycket lättare. Antagligen har hon blivit påverkad av vad "alla" säger att där går de som inte klarar av det teoretiska och att det "inte räknas" om man vill studera vidare. Plus att det finns ingen linje där som intresserar henne.

Yrkesinriktat gymnasium
Varför inte? Många föräldrar ser ner på de här linjerna och vill helst att barnen ska gå de teoretiska. Sonen valde en linje här och det går alldeles utmärkt att komma in på en del högskolor efter att ha gått en del linjer här. Sonen kom in på nån typ av ingenjörslinje (har ingen aning om vad det heter på svenska) Enligt sonen var lärarna mycket mer hjälpsamma här och tog sig mer tid att förklara för eleverna. Det finns flera olika linjer att välja bland. (borde finnas många fler förstås...) Ja, det är lättare att få högt betyg här i teoretiska ämnen eftersom barnen som är intresserade av att få höga betyg väljer de teoretiska linjerna och går inte dessa linjer.

Krossade drömmar
Dottern har verkligen gett upp. Från att ha haft drömmar om att bli veterinär har alla drömmar tagits ifrån henne. Förstår ni hur det känns att höra en 16-åring säga - det finns ingen framtid. Jag tror inte hon är ensam om att känna så. Många läser vidare och har diplom och papper från olika ämnen de har läst på högskolor. De får inga jobb. En av mina elever i svenska är 25 år. Hon är matematiker och läser nu svenska hos mig och dessutom lär hon sig italienska. Allt för att få ett jobb. Hon har aldrig jobbat hittills. Nu skickar hon CV till alla hotell som söker receptionister. Jag förstår att konkurrensen är enorm om de "trevliga" jobb som finns. Jag söker ju också dem.

När jag var 16 år hade jag massor av drömmar. Jag ville ut och resa och göra så mycket. Möjligheterna fanns då.  Det var bara att jobba och tjäna pengar och sen kunde man ut och resa. Dottern vill åka till Irland och till Japan. Det finns en dröm. Hur förverkligar man den drömmen här?

Om hon väljer att läsa vidare vid någon högskola, hur ska det fungera? Många föräldrar och mor- och farföräldrar lägger ut minst en månadslön på att betala hyra, mat och studiematerial för de som studerar på annan ort. Med sänkta löner, pensioner och höjda priser på det mesta kommer nog fler drömmar att krossas. Det gör ont att se på när en tonårings drömmar krossas, när de tror att det inte ens är någon mening med att drömma. Trots svårigheter och en hård vardag skulle jag vilja att hon kände att inget är omöjligt. Som förälder har man ett stort ansvar men jag skyller även en hel del på skolan här som verkligen trycker ner eleverna på jorden. Precis lika som de som styr landet håller på att trycka ner hela befolkningen med alla indragningar, ökade skatter, höjda avgifter och sänkta pensioner.

9 kommentarer:

  1. gud jag fasar verkligen för det här. Funderar allvarligt på att flytta hem på heltid när Isabella börjar skolan. Jag hör en heldel från mina grannar som jag spenderar mycket tid med. Barnen är 9 och 13. Är chockad över hur dåliga skolorna är på så många vis. Att hål i golvet är accepterat som toaletter till barnen säger en heldel.

    Bara nu när hon går på dagis ser jag ju otroliga skillnader. Även om vi betalar 300€ i månaden och har valt den, i mina ögon, bästa förskolan jag kunde hitta så är det otroligt låg kvalitet på lokaler, personaltäthet och personalens utbildning. Får ont i magen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alex, bli inte avskräckt. Det fungerar ju ändå. Det finns det ju bevis på :) Allt är kanske inte så bra i Sverige heller men det är ju alltid lätt att tro att gräset är grönare på andra sidan. Det här med hål i golvet kan låta hemskt men om man tänker efter så kan det ju vara hygieniskt på sätt och vis. Det skulle vara värre med vanliga toaletter som inte sköttes bra. Försök se det positiva för det finns ju ändå än hel del positiva sidor här också även om jag just nu ser allt negativt. Jag har ju en son som har gått ut gymnasiet och en dotter som går andra året och hur det än har så har det ju funkat. Ha det gott, Alex!! Kram!

      Radera
  2. Vad bra att du skriver om detta.
    Du frågade för ett år sedan om vad vi tyckte att du skulle skriva om. Jag föreslog då om kyrkans otroliga rikedom och om prästernas roll i samhället
    Sen ville jag veta mer om skolan.
    Nu har du ett ämne kvar som jag föreslog: borgmästarens roll i ett samhälle/område och hur dom väljs.
    Sen det där med veterinär. När jag var ung var min dröm att bli det. Vår klass träffade en yrkesvalslärare i femte klass. En otäck man som tog mig från mina drömmar. "Du kan inte bli veterinär, då du inte ens kan stava till ordet"!!!
    För övrigt är jag ganska van vid en toalett med hål i golvet, så det avskräcker mig inte. jag har ofta med mig en liten toarulle för säkerhets skull.
    Birgitta i Umeå

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Birgitta! Jag kan inte så mycket om borgmästaren och hans betydelse, men kanske kommer det så småningom. Nej, faktiskt hål i golvet är ju inte så farligt. Ibland kan det kanske till och med vara mer hygieniskt än en vanlig toa som inte städas så bra. Tråkig yrkesvalslärare du råkade ut för. Det finns alldeles för många personer som jobbar med barn och ungdomare som inte alls är på rätt plats...

      Radera
  3. Tack för det här inlägget! Arbetar inom lärarutbildningen i Sverige och att få lite mer kunskap om hur det ser ut i andra länder är guld värt. Har iofs studenter som berättar, men de studenter som har grekisk bakgrund är uppvuxna i Sverige. Det där med privatundervisning känner jag till sen tidigare. Läste grekiska i Aten, och en lärare föreslog privatundervisning för konversation. Vilket vi ansåg skulle ingå i den ordinarie undervisningen. Medan en annan hade endast konversation. :-) Men jag har undrat en hel del om ungdomsskolan i Grekland. Så Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas din dotter får tillbaka sina drömmar!

      Radera
    2. Efter inläggen om skolan glömde jag ju att berätta att inga förvaringesutrymmen finns heller utan man kånkar böckerna fram och tillbaka varje dag. Och även om det fanns skåp eller bänkar (i de lägre klasserna fanns heller inga förvaringsutrymmen till böcker) har de läxa varje dag så de skulle ändå behöva bära fram och tillbaka.

      Radera
  4. Har vaext upp i Sverige, gaatt ut skolan daer och det kan ju inte jaemfoeras med detta system.Min dotter laeste i ''likio'' naturvetenskaplig linje men sista aaret valde hon att soeka in till laerarhoegskolan. Fraaga mig inte hur mycket pengar som gick, ingen aning. Vad hon sen skall goera?? Det boerjar just nu begaeras lite laerare i halvtid foer alla nykommande barn , om 3 aar kanske hon kan hitta jobb i det hon studerat. Hon har 3 aar kvar. Min mans systerbarn har suderat till, arkitekt, civil ingenjoer, matematiker, fysikmatematiker och dator ''elektriker'' (heter det saa?), men ingen av dom jobbar i det dom studerat, de har andra jobb, fast det goer inte dom ngt. Jag vet dom taenkte ett tag att sticka ut i vaerlden foer att jobba med det dom studerat till, men nu har dom gloemt det, foer att i deras droem aer det kanske helt klart, att detta land kan inte toemmas av alla unga,. De kan inte leva utan Grekland detta land maaste ges en chans med och detta goer man med att inte oeverge det.De kaenner sig bra i alla fall med 680 E i loen.

    SvaraRadera