lördag 19 december 2015

Doft av grekisk jul och sockerchock


Som den duktiga husmor jag är blev det idag grekiska julkakor hos oss. Nu för tiden är det väldigt många som köper de här traditionella julkakorna färdiga. Det tycker jag är både dyrt och tråkigt. I och för sig så är det inte alltid jag lyckas med de här men de brukar bli uppätna vare sig de är lyckade eller inte. De som ligger längst fram är melomakarona. Det är en kaka som är ganska tråkig "naturell". Det är socker-honungslagen som är det viktigaste. De ska suga i sig av lagen och här är knepet att antingen ska kakan vara kall och lagen het eller tvärtom. Så strör man valnötter och kanel på (jag hade kanelen i degen) Kakorna som ligger bakom är liknande mördegskakor och de ska helst vara helt täckta av florsocker. På dem kan man stänka på blomvatten. (nej, det lät dumt.. det finns något man kan köpa som är en vätska med "blomstersmak" - jag tror inte det är rosenvatten men något liknande kanske) Båda kakorna är grymt söta så nu blir det en ordentlig sockerchock här. Som tur är så har jag en pepparkaksdeg i kylen så det blir lite mindre söta kakor också.

6 kommentarer:

 1. Duktiga du...jag har totalt slutat att baka. Dels är vi för tjocka redan utan sötsaker som frestar, dels får min man ideligen små presenter av sina symaskinstanter (han lagar symaskiner) så jag får mer än nog av kakor... Om jag hade mina barn och barnbarn här skulle jag nog anstränga mig lite mer. Kanske.
  Monica P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter de här helgerna kommer faktiskt socker att vara bannlyst hos oss...
   Bra att ha "symaskinstanter", då får du väl lite variation på kakorna också :)

   Radera
 2. Jag tycker ofta att kakor och bakverk utomlands är alldeles för söta. Samtidigt klagar många utlänningar i Sverige på att brödet här är för sött. Gissar att man är van att inta sockret på lite olika sätt, och i olika sammanhang ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer helt in! I och för sig har jag lärt mig tycka om en del sötsaker indränkta i sötsliskig sirap(här ofta hopkok av honung, socker och vatten) men inget går upp mot en bakelse med massor av grädde som gärna får vara osötad eftersom till exempel vaniljkrämen och tårtbotten är söta. Många greker som blir bjudna på mina bakverk tycker om dem och brukar kommentera att de inte är så söta.

   Radera
 3. Ser fint ut och verkar ganska svara att gora. Intressant med blomvatten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag fick senare info av en väninna att blomvattnet är gjort av pomeransblommor. Det är mycket speciell smak så man ska bara stänka på några droppar. (en flaska räcker i flera år)

   Radera