måndag 23 februari 2015

Rena måndagen - "kathari deytera"


Karnevalstiden är slut och måndagen 48 dagar innan påskdagen firas rena måndagen - kathari deytera. Det är den dag som inleder fastan i den grek-ortodoxa kyrkan. "Sarakosti" kallas den här perioden och alla önskar varandra "kali sarakosti". Man säger att fastan är 40 dagar men egentligen är den ju 48 dagar. Jesus fasta i öken varade i 40 dagar.


Även om bara en handfull greker håller på fastan nu för tiden så håller man ändå på traditionen på rena måndagen. Släkt och vänner samlas antingen hemma eller så har man picknick. Man flyger drake, äter och dricker i flera timmar.

Man äter mycket den här dagen men inget får innehålla ägg, mjölk eller kött.

lagana
Man äter det speciella brödet "lagana" som bakas endast idag, skaldjur, bläckfisk och grönsaker.

chalvas
Chalvas görs på sesammjölk och finns med olika fyllningar eller smaker som kakao, vanilj och pistagenötter. Hemmagjord chalvas är helt annorlunda då den görs på mannagryn. Det kan det hända att ni blir bjudna på på restaurang någon gång. Chalvas äts året om men på rena måndagen finns det alltid på bordet. Taramosalata får inte fattas - det är en fiskromsröra som görs på fiskrom, gammalt bröd eller potatis, citron och eventuellt lök eller vitlök.

musslor
Rena måndagen infaller ju aldrig under turistsäsongen men om ni skulle råka vara i Grekland någon gång den här tiden på året så brukar det ofta ordnas evenemang av de olika kommunerna. Chania kommun brukar anordna firande i Agia Apostoli parken där de bjuder på olika traditionella rätter och musikuppträdanden. I Agia Apostoli är det också vanligt att folk samlas för att flyga drake eller att ha picknick.

Kali Sarakosti!
1 kommentar:

  1. Tack för den fina informationen! Hjälpte mig jättemycket i mitt skolarbete om Greklands matkultur vid traditioner. :)

    SvaraRadera