onsdag 14 januari 2015

Idag och imorgon

Nu ikväll har jag bakat bullar, semlor och fröknäcke. Semlorna har vi mumsat på ikväll. Bullarna åker in i frysen och fröknäcket är inledningen till mitt nya liv. (igen säger ni väl....) De flesta äter ju för mycket under jul och nyårshelgerna. Här har också det dåliga vädret gjort att jag har mest varit inne och även om jag inte precis har frossat så har jag känt mig så onyttig. Från och med imorgon ska det bli bättre väder säger de så då ska jag också försöka sätta lite fart på mig själv. 

Jag har förstått att hembakat fröknäcke är väldigt populärt i Sverige nu. Jag letade på internet och hittade massor av recept. Igår när jag var i stan köpte jag linfrö och solrosfrön fast recepten letade jag reda på idag och i de flesta recept ska det vara fler slags fröer. Även fiberhusk ska det vara och det hittar jag inte här. Så jag gjorde min egen variant. 
På ett ungefär använde jag
2 dl vatten
1 dl olivolja
1,5 dl linfrö
1,5 dl solrosfrö
salt
i en del recept stod det majsmjöl och jag vet inte om vårt maizena mjöl är vad som menas men jag hällde i grovt mjöl och maizena mjöl tills det blev som en lös gröt som jag bredde ut tunt på bakplåtspapper. Strödde på lite havssalt och gräddade ca 1 tim i 150 grader. 
Är det någon av er som bakar fröknäcke och vad använder ni för recept i sånt fall?

4 kommentarer:

 1. Jag tror att med majsmjöl menar man kalambokalevri som jag sett i supermarket på Kreta. Hur blev knäckebrödet? Jag är inte nöjd med mina egna försök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev faktiskt jättebra och hela familjen tyckte om det!

   Radera
 2. Hej :) jag gör ett fröknäcke som är superbra, sätter också i olika nötter, inget annat mjöl än mandelmjöl...finns inte det så kan du mala mandeln själv då har du mjölet. Här kommer receptet :) http://56kilo.se/froknacke/ förövrigt en jättebra sida med massor av recept :) Jag har lyckats minska 25 centimeter på ett år :) Lycka till! och tack för att du delar din vardag på bloggen, jag har följt dig i massor med år. Kram Gudrun i byn

  SvaraRadera