lördag 20 december 2014

Lefka ori och Samaria

I förrgår var ju jag och väninnan på ett föredrag om Samariaravinen som hölls av "bergsvandrarföreningen" i Chania. Väldigt intressant! (även om det var någon talare jag höll på att somna till men det berodde nog mer på utebliven siesta och brister i mitt språk) Vi fick se foton och videon från deras vandringar och klättringar. Jag kommer absolut inte ihåg allt de sa men något minns jag... Lefka ori, bergskedjan har 47 raviner!! Alltså inte bara Samariaravinen utan det är ett helt nät av olika raviner. De flesta är otroligt svåra att både nå och vandra. Några av dem fick vi se foton från. Bergskedjan har cirka 3000 grottor!! Hela lefka ori - området har flera växter som finns bara här och en del av dem finns på andra ställen på Kreta men ingen annanstans. Även djurlivet är rikt, speciellt på fåglar. Vi fick se en bild på en typ av råtta med lång spetsig nos som finns bara här fast nu när jag letar bilder på google så hittar jag ingenting.
Kri-kri-geten som ni ser här är väl det djur som de flesta Kreta-resenärer känner till. Den finns ju i Samaria och även ute på ön Thodorou(som ni kan se från Agia Marina och Platanias) Kri-kri geten kallas också Agrimi....jag frågade maken om vårt efternamn Agrimanakis kommer därifrån. Han hade ingen aning.
Någon frågade sig varför inte någon som verkligen kan ravinen och kan berätta om allt det här guidar turerna som körs på sommaren till ravinen. Istället så guidar unga svenskor, tyskor m fl som inte har en aning om vad som kryper omkring eller flyger förbi eller att det uppe på en högplatå går en stig (som ingen använder eller hittar nu) där de förr i tiden släpade nerhuggna träd som de sen knuffade ner i ravinen och tog ner till Agia Roumeli och havet. Någon från skogsvårdsstyrelsen svarade att det är något som de arbetar på att det ska vara lag på att det är en utbildad lokalguide med diplom med på turerna. Gör det inte för komplicerat säger jag...nog finns det greker som kan ravinen, t ex de från den här föreningen. Ett diplom utfärdat att du är lokalguide och läst i skolan till det tycker jag inte är så mycket värt om du inte har vandrat ravinen minst ett dussintal gånger eller vet hur du ska bete dig om det händer något oförutsett. (obs, alla bilder är lånade på nätet)

1 kommentar: