onsdag 24 december 2014

God Jul!


Godmorgon och god jul! Har ni fått fram rätta julstämningen? Vad är det som gör att julstämningen kommer? Snö, julklappar, knäck, en snygg juldukning eller vad? I mitt inlägg igår så var det ju inte så mycket jul och stressad var jag inte för vem sjutton städar i "grishagen" dan före julafton? När familjen samlades till lunch kom stressen smygande... På julafton brukar vi var ensamma och på juldagen brukar vi vara hos svärmor eller hos makens syster med familj. I år blev det bestämt att vi ska vara hos oss för sonen vill briljera lite med sina kunskaper. Hur som helst, för julafton bjöd jag in dotterns bästis med familj till en enkel julaftonskväll med lite mat. Maken hade samtidigt bjudit in vår "best man" med familj. Oj, så helt plötsligt blir vi 12 personer på julaftonskvällen och på juldagen lunch med svärmor och svägerska med familj. Så lite stress kom till mig också...

 Vad blir det på vårt julbord? Inget traditionsenligt i varje fall eftersom vi inte har några speciella traditioner. Ok, jag har gjort en rödbetssallad (som ingen annan i familjen äter, hoppas de andra äter i varje fall) ett experiment-en variant av pulled pork (det ska enligt recepten vara fläskkarre-jag tog en bit jag hittade i frysen, jag tror det var skinka) så har jag gjort(med dotterns hjälp) pepparkakor, chokladkakor, knäck och grekiska julkakor-melamakarona. That is it... Sonen ska göra en sallad, maken ska stoppa in kött med potatis i ugnen och de andra ska ha med sig kaltsounia (ostpajer) och fyllda potatisar. Ja visst ja, sonen gjorde cirka 200 petitchouxer igår!!! Han ska göra en speciell efterrätt och inte så att han halverade receptet, nejdå, han följde "storköksrecept" så ja, det måste ha varit minst 200 stycken som gräddades igår. Dottern med bästis är redan vakna för de ska till stan och sjunga "kalanta" (julsånger) som är tradition att barn gör idag. Maken har tagit sig ledigt idag och får sova ut och jag tror jag går och lägger mig igen jag också. Njut av dagen!!

2 kommentarer:

  1. Vi har inte så mycket traditioner, utan gillar att vara på resande fot! God Jul önskar vi från norra Spanien!

    SvaraRadera
  2. Här blir det en Janssons frestelse, men sen är det ägg, lite rökt lax, leverpastej från Sverige och några köttbullar, fullt tillräckligt för att vi ska bli mätta. Önskar er en varm och Go Jul!

    SvaraRadera