onsdag 2 oktober 2013

Petit chef bloggar!!Nyligen var min väninna Renée nere för att ladda sina batterier inför det kommande höstrusket i Stockholm och då jag vet att hennes halva nöje är att gå ut och äta så frågade jag henne om hon ville göra ett gästspel i min Blogg - och självklart ville hon göra det!
 Varsågoda:
"Jag har besökt många grekiska öar, men Kreta´s Chania är för mig det ultimata resmålet på denna så fulländade ö. Dessutom måste kretensarna vara de stoltaste grekerna. Självsäkra, men samtidigt hjärtliga och vänliga. Jag har besökt Kreta mer eller mindre 1 gång om året sedan 1991 och vad är det då som gör Chania så speciellt? Det går inte att förklara i några korta meningar, svaret på frågan kräver en hel guide, men lite kort kan jag berätta att storheten med Chania för mig är dels staden i sig; sin historiskt intressanta och fantastiskt charmiga gamla stadsdel, den venetianska hamnen med sitt myllrande folkliv och vattennära tavernor, mixen mellan gammalt och nytt och alla avtryck från olika kulturer: ottomanska, venetianska, grekiska och judiska. I Venetianska hamnen finns det många vackra platser att sitta och titta på när solen går ner. Den plumsar rakt ner i havet bortom fyren, det går på ett ögonblick efter det att hon har låtit sig svalkas lite av vågornas skvalpande. Så blir det mörkt. Och det är då det gäller att hålla tungan rätt i mun så att man inte hamnar direkt i turistfällan. Hamnen är nämligen kantat av grekiska och internationella restauranger med inkastare som kan få en novis turist att falla för vad som helst. Det är absolut inget fel på hamnens utbud, det finns flera bra ställen. En taverna som jag alltid besöker är Taverna Monastiri, för där har jag en vän som arbetar, den hittar du österut utmed hamnpromenaden, förbi moskén. Matupplevelsen varierar från år till år, men ett bord fullastat med Meze tillsammans med vänner blir perfekt här!
Jag som är en erfaren turist, slinker hellre in i gränderna bakom kommersen. Det gäller att inte vara allt för hungrig, för här inne ligger dofterna täta. Heta väldoftande Stifados, nygrillade Souvlakis och nygräddade Moussakas slåss om att vinna uppmärksamhet. Att tipsa om den ultimata aha-upplevelsen är svår, eftersom det skiftar från år till år. Flera av mina favoriter genom åren har jag tyvärr fått stryka från min ” archipelágous”-lista och tvärtom. Efter att ha ratat en favorit i ett par år kan den helt plötsligt stå i full blom igen! Nu i september besökte jag Steki Taverna, som ligger snett ner bakom katedralen, förbi Talos på Agion Deka. Här åt jag Chania´s absoluta bästa Lamb Chops!

Och självklart, om man vill lyxa till det lite tar man antingen den gröna bussen ut till Platanias eller taxi och äter på Mylos!

När jag kom hem från Kreta den här gången så hade jag med mig lite ostar i bagaget och trollade ihop egna ”Keftedes”!


Jag tror att jag gjorde så här, men du får smaka dig fram!
 Kalvfärsbiffar fyllda med grekisk buffelost (Keftedes)
 500 gr kalvfärs
 1 äggula
 ½ dl olivolja
 1-2 msk keftedeskryddblandning
 1 nypa havssalt
 Idealmjöl (mjöl) för panering
 Olivolja & smör till stekning
 Grekisk Buffelost eller mild Fetaost
 1 brk krossade tomater av bästa sort
 2-3 msk kalvfond
 En skvätt vitt vin
 En liten skvätt Balsamicovinäger
 1-2 nypor havssalt
 ½ tsk råströsocker
 1 tsk Keftedeskrydda
 1 stor klyfta pressad vitlök
 En rejäl näve brutna hericuvert
 ½ dl fina gröna ärtor
 Blanda ägg, olja och kryddor och låt vila en stund, därefter i med färsen och blanda väl! Forma 5-6 bullar och gör ett ”hål” och putta ner 1-1½ tsk lätt smulad ost, varefter du försluter ordentligt, plattar ut dem till ”pannbiffar” och vänder de i mjöl. Låt de vila lite nu. Häll tomatkrosset i en traktörpanna och sätt plattan på högsta nivå. Medan krosset tar fart pytsar du i allt utom bönorna och rör gärna om med träslev. När det börjar puttra sänk värmen och hetta upp stekpannan till biffarna. Stek dem gyllenbruna och lägg nu i bönorna i såsen och rör om lite medan biffarna får färg och därefter får biffarna puttra sig färdiga i tomatsåsen tills potatisen är klar och då smular du över typ en näve ost i pannan. Potatisen är inga konstigheter. Sätt ugnen på 200 grader. Borsta potatisen och skär i stavar eller slantar eller fina klyftor. Låt de vila på en kökshandduk så att de blir torra. Häll en rejäl dos olivolja och en stor klick smör i en ugnsform och sätt in i ugnen så att de ”gifter sig med varandra” (bara smälta samman). Ta ut formen och pytsa i ett par tsk grekisk potatiskrydda, ett par nypor salt och lite råströsocker. Blanda ner potatisen, gärna för hand, och buss in i ugnen. Det tar ca 20 minuter. Vänd ett par ggr under tillagningen. (Jag använder alltid engångs-handskar när jag lagar mat, inte bara för att jag har långa naglar, utan för att jag älskar att använda mina händer till allt och då är det är så bra med ”vantar”!) Lite slarvigt klippt/hackad bladpersilja är alltid snyggt att kasta över innan servering!"
  Tillbakalängtande hälsningar från ”petit chef”

 Renée har en fantastiskt inspirerande facebooksida, Eagle Hill Kitchen. Gå gärna in och gilla den så får ni ta del av hennes trollerier i köket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar