tisdag 26 mars 2013

Fråga om vegetariska rätterJag fick en fråga om vegetariska rätter i Grekland. Det finns massor av goda! Vi ska se vad jag kommer på nu... Det är ju inte alla tavernor som har alla av de här rätterna men för det mesta hittar man flera vegetariska rätter i menyn och glöm inte att kolla in förrätterna för där kan det gömma sig många goda vegetariska rätter. Briam (som ni ser på den lånade bilden) är en god blandning av squasch, aubergine, lök, tomat som man gör i ugnen. Det finns säkert olika varianter av den. Jag brukar ha i några bitar fetaost också i slutet när grönsakerna är nästan färdiga. Boureki är en gratäng med potatis, squash och mjuk vit ost(mizithra), myntablad tillsätts i kryddningen. Bönor av olika slag och i olika rätter. Squashbollar En av mina favoriter. Lite kladdigt och jobbigt att göra hemma så därför brukar jag alltid beställa in det om vi är ut och äter. Friterad squash, aubergine och paprika. Serveras ofta med lite tomat och riven ost på. Chorta Olika vilda "blad" som har kokats. Häll på olja, citron och salta. Det här är något som grekerna ofta beställer in som sallad när de är ut och äter. Saganaki En friterad ostbit som man pressar citron på. Gott, gott om man tycker om ost. Kan vara olika typer av ost i. Tzatziki Kan ju finnas någon som inte vet vad det är??? Dip som man doppar brödet i. Tjock youghurt, gurka och vitlök. Gemista Fyllda tomater och paprika. Fyllningen är med ris och kryddor. Har man tur så serveras det på tallriken också några vinbladsdolmar annars kan man beställa in det också. (vinblad med samma fyllning) Dakos Hårda grekiska skorpor (som ofta blöts lite grann för annars är det VÄLDIGT svårt att äta med gaffeln..) med mjuk vit ost (mizithra) och riven tomat. Sen finns det ju olika sallader och sommartid är ju grekisk sallad ett måste eftersom det då är säsong för gurka och tomat. Med fetaost och oliver, olja, salt och lite oregano tillsammans med ett gott lantbröd är det ju som en hel lunch i sig. Nu kommer jag inte på nåt mer, fast om någon av er som läser kommer ihåg nån mer vegetarisk rätt, skriv det gärna som en kommentar.

4 kommentarer:

 1. Birgitta i Umeå26 mars 2013 13:10

  Även jag brukar beställa in squashbollar så fort det finns på menyn.
  Hemma i Umeå skulle jag även kunna göra det själv, men det blir aldrig av då min man ratar dom.

  SvaraRadera
 2. Melitzanes i olika grytvarianter. Patates tiganites. Gröna ärter kokta med tomat och potatis. Fasolia. Revithia. Fakes. Fava. Å. det finns så mycket gott men det fordrar ofta lång tillagningstid och finns inte på alla restauranger.
  Monica Pizanias

  SvaraRadera
 3. mmmm saganaki, de är min favorit. Tyckte inte om ost alls (utom på pizza) innan jag flyttade till Grekland. Skulle lätt kunna äta bara en bra saganaki med bröd till middag. Så länge den är ordentligt smält tycker inte om om den är gummiig och gnisslig i mitten =)

  SvaraRadera
 4. Boureki verkar vara Kretensiskt för det har jag inte hittat på andra ställen,de ser ut som frågetecken när man frågar efter Boureki på andra öar.Okra gillar jag.Det är en konstig grönsak som inte är så vanlig i sverige.Den brukar vara kokt med tomater o olja o kanske nåt mer....
  Häromdagen åt jag en annan rätt från förrättsmenyn.Kikärtor ,färsk spenat och tomater kokt i olja.

  SvaraRadera