onsdag 5 april 2023

Imorgon öppnar vi och lite om Greklands lagar samt påsklunch

 

Snart öppnar vi dörrrarna

Trots att vi har varit ute i god tid och förberett för att öppna känns det ändå som om vi är ute i sista minuten. Det är lite shopping som fattas, menyn ska tryckas ut och dammet har lagt sig som ett lager överallt. Det har varit sydliga vindar som har fört med sig damm och dessutom har de grävt och lagt ny asfalt på vägen utanför oss. Trots att vi har städat ordentligt så är allt dammigt igen och vi måste förstås städa allt igen. Nu har det dock regnat en del och atmosfären har blivit "ren" igen.

Sen har vi ju staten som krånglar och sätter lite nya lagar. Ja, jag förstår att de måste få bukt med allt skattefusk men de gör allt så j...a krångligt för restauranger. När det gäller butiker och ställen med självservice funkar den här nya lagen men för restauranger med borsservice kommer det att bli så j...a krångligt om man vill vara laglig. Ok, vad är det de har gjort nu? Från och med första april var det meningen att alla kassaapparater ska vara kopplade till kortterminalen. Kvittot ska endast kunna tryckas ut tillsammans med kortbetalningen. Vad de inte har förstått här är att eftersom vi MÅSTE enligt lag trycka ut kvitto med allt som lämnar köket och baren så måste alltså kunden förbetala! För varje grej som kunden efterbeställer måste de alltså betala och vi måste veta om de tänker betala med kort eller kontant från början. Det här fungerar förstås inte och är det ett stort sällskap där alla tänker betala var för sig (och kanske några med kort och några kontant) blir det ett enormt krångel eftersom summorna på kassakvittona måste vara identiska med kortbetalningarna. Troligtvis har de förstått att detta inte fungerar i dagsläget så nu har de förlängt datumet från när detta kommer att gälla. Så istället för 1 april är det nu 1 juni som gäller. För självklart krävs det nu ny kassaapparat för många (om man inte redan har en ny version som fungerar till detta system) och det finns ännu inte så många på marknaden. Troligtvis krävs nån typ av dataprogram (där man kan lägga på efterbeställning innan de betalar) för att detta ska fungera utan problem och det har staten inte fattat.... Men det är så typiskt här att de bestämmer saker utan att det finns smidiga lösningar. Det positiva är att man kan söka om ett ekonomiskt bidrag för att köpa detta nya system (som inte finns än) Men här gäller förstås "först till kvarn". Jag har en grymt nitisk revisor som har koll på allt så jag har redan gjort ansökan om detta bidrag. Fortsättning följer...

Ungefär som den nya asfalten de lagt utanför oss och en bit på cirka en kilometer nu. Vi bara väntar på att snart kommer de på att de glömde lägga nån ledning innan de lade asfalten och då måste de gräva igen. 

Låter jag negativ? Ja men man blir ju bara så trött ibland på att de är så oflexibla och bestämmer saker utan att tänka innan. 

PÅSKLUNCH. På lördag kommer det att serveras en påsktallrik på Orexi. Idag är sista anmälningsdagen. Förra året var det runt 35 personer från svenska föreningen här som var med. Då var vädret perfekt. Just nu är det lite ostadigt väder men det är inte lika många som har anmält sig ännu så OM det regnar så får vi nog plats inomhus. Dessutom så har vi ju nu tak utomhus på framsidan också så i värsta fall kan vi duka upp där också. 

Ja, imorgon öppnar vi så idag blir det nog en hektiskt dag för att ställa i ordning allt och både ikväll och imorgon kommer det att vara fullt upp för sonen att förbereda allt i köket. Vi kanske inte har hela menyn från början men det mesta kommer att finnas. Det är många restauranger i området som har öppnat redan och jag skulle tro att i helgen så har nog fler hotell också öppnat. Varje dag så dyker det upp folk som vill äta men vi har ju ingentinga att sälja ännu!

Jag önskar er alla en glad påsk!

7 kommentarer:

 1. For et stress dere lever under Anita. Håper uansett dere får en god sesong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske bekymrar mig för mycket eftersom jag föredrar att följa lagen... och vill att vi gör rätt. (och det går nog inte i Grekland...)

   Radera
 2. Oj, vad komplicerat det verkar med betalningen. Hur tänker de?
  Lycka till med öppnandet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning om hur de tänker.. Men kanske vi får klarhet i det så småningom

   Radera
 3. Fattar inte riktigt Vad du menar att förbetala ..man kan väll beställs äta och sen betala och få kvitto ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju så det borde vara, enklast för alla.. men kvittot måste finnas på allt som lämnar köket och baren enligt lag (hittills så har de legat i kassan tills kunden ber om notan) Enligt nya lagen så kan man tydligen inte trycka ut kvittot om det är kortbetalning efter de samkörs kassan och kortterminalen. Och hur ska man då kunna ha kvittot tillhands om skatteverket kommer på kontroll. Allt som finns på borden ska det ju då finnas kvitto på. Jag fattar inte själv hur detta ska fungera!! (tror inte de som bestämmer ens har tänkt på hur det ska fungera)

   Radera
 4. Lycka till med öppningen och Glad Påsk!

  SvaraRadera