måndag 20 februari 2023

Tillbaka i Chania sen en tid tillbaka

 


Nu är vi tillbaka i Chania och har lagt de obehagliga händelserna bakom oss. Trots det som hände så hade vi en trevlig tid i Sverige. Nu blickar vi framåt och förberedelserna i restaurangen börjar så smått. 

Eftersom vi hade väldigt mycket att göra förra sommaren såg vi bristerna i både kök och bar. Därför måste vi göra om lite så att det blir lite mer lättarbetat och praktiskt. Speciellt i köket är utrymmet begränsat så det är svårt att göra några större förändringar men vi gör vad vi kan och hoppas att det ska fungera lite bättre. Även menyn måste göras om lite för vissa rätter kommer att vara alltför dyra i inköp i år så det känns som att det då är bättre att ta bort dem helt istället för att få höra att det är för dyrt. Även en del rätter som tar för mycket tid i anspråk för dem i köket måste tas bort. Vi kommer istället att satsa på fler "dagens rätter". Alltså själva menyn kommer att bli lite mindre men det kommer istället dagligen att finnas lite extrarätter. Jag hoppas också att jag kommer att ha lite mer tid att lägga på att göra fler desserter. (ja, det är mitt område)

Oj, oj. Jag började skriva på detta inlägg för länge sedan. Vi har varit hemma i över en månad nu. Tiden går. Jag kan säga att vi kom med kylan. Vi har haft kallt, blåsigt och regnigt om vartannat. Vi har inte gjort något speciellt annat än att börjat fixa i restaurangen och i år är det mer jobb än vanligt eftersom vi har gjort om både i köket och flyttat baren till en annan vägg!! (bilder kommer så småningom) Vi har inte börjat utomhus ännu och där är det förstås det årliga jobbet med att tvätta med högtrycktstvätten och måla golvet som väntar. Regn och en sol som inte når riktigt till baksidan gör att det ligger fuktigt och blir nästan som mossa på golvet. Det tar många dagar i anspråk att både tvätta och måla. Dessutom måste ju vädret vara hyfsat innan vi sätter igång med det. 

Vi har i varje fall varit ut och ätit en par gånger. En gång provade vi Kapari som ligger en par gator ovanför torget 1866 och en gata ovanför stora busstationen. Det var riktigt gott. Som tur var hoppade jag över huvudrätten för den ena förrätten visade sig vara enormt stor. Se fotot i början av inlägget. Beställer man in korv som förrätt väntar man sig faktiskt inte den gigantiska tallriken! Det var vanliga kretensiska korvar, fetaostfyllda korvar och det rökta fläskköttet apaki och grillad paprika. De övriga rätterna var också goda och rikliga. Vi var nöjda med besöket där. 

 En söndag åkte vi till byn Vamos och åt lunch på tavernan Marouvas. Vi har varit där en gång tidigare och var då mycket nöjda. Det var gott nu också, förutom deras souzoukakia (grekiska köttbullar i tomatsås) De var alltför söta. Antingen så hade de tagit fel på sockret och saltet eller också hade de sötat tomatsåsen som man kan göra ibland men att det blev alltför mycket socker. Misstag gör vi alla så vi ratar inte den tavernan på grund av det för allt annat var utmärkt. Här finner ni ett tidigare inlägg från när vi besökte Marouvas. 

 
Jag önskar er alla en bra vecka! Kali evdomada!


2 kommentarer:

 1. Så kul att läsa ditt inlägg igen! Ska bli spännande o se era förändringar när vi kommer ner! Förstår det är mycket jobb innan ni kan öppna upp för säsongen ❤
  Lycka till med allt!

  SvaraRadera
 2. Skönt att få ett livstecken från dig.
  Förstår att ni har full upp inför säsongen.
  Låter vettigt med begränsad meny och satsa på dagens.
  Ha det bra!

  SvaraRadera