söndag 26 december 2021

Vår lite annorlunda jul


De snöklädda bergen
Årets jul för oss blev lite annorlunda. Eller egentligen håller vi inte på några traditioner så varje jul är annorlunda. Som vanligt går det alldeles för lång tid mellan mina uppdateringar. Den 16 december fick jag och maken våra tredje sprutor. Det gick bra och utan några biverkningar förutom lite ont i armen. Just nu är det fler personer per dag som tar tredje dosen jämfört med dem som tar första och andra. Alla över 18 kan boka tid för tredje dosen om det har gått minst 3 månader sedan den andra. 

Dottern lyckades komma hit den 21 december. Det blev en lång resa för henne då hon åkte ut till Arlanda tidigt på morgonen för att göra antigentest. Efter sin korsbandsoperation har hon ont och kan inte gå långa sträckor så hon hade bokat assistans. Det fungerade väldigt bra och hon fick ju även då komma före i de långa köerna på Arlanda. I Aten fick hon vänta 4 timmar på flyget till Chania och där blev hon också utvald för att bli testad. Vid 23-tiden var hon äntligen här hemma och vi åt gyros som hon hade önskat. 

Den 23 december var det dags för behandling för mig igen så tyvärr så låg jag i stort sett helt däckad på julafton. Dessutom, som jag har berättat förut så kan jag ju inte göra något de första dagarna efter behandlingarna. Det pirrar och gör ont i händerna. Nu har vi haft lite kallt ett tag också så till och med bestick är för kalla för mig att ta i. Men med fingervantar löser jag det. På juldagen var jag lite piggare så vi bestämde oss för att göra en liten biltur. Det blev några byar som inte ligger alltför långt bort från Chania. Kokkino Chorio, Gavalochori, Vamos och Kalyves. Överallt var det i stort sett öde och speciellt i Kokkino Chorio och Gavalochori kändes det som att vi var helt ensamma. Vi såg inte en människa, allt var stängt och det verkade som att det var obebott där!

Om ni åker hit under säsongen så finns det bland annat ett glasblåseri i Kokkino Chorio och i Gavalochori finns ett hembygdsmuseum. Båda byarna har lite mysiga gränder och det finns kafenior och tavernor.

Inte en människa någonstans men ett bord på ett kafenion visade att det hade suttit någon där, kanske dagen innan


 
 
 
I byn Vamos hittade vi en öppen taverna. Marouvas hette den. Det satt folk vid några bord med vad vi tror engelsmän (många britter har byggt hus i detta område) De hade en speciell julmeny som kostade 32 euro per person men det var ju inte riktigt vad vi ville ha så vi fick den vanliga menyn att beställa ur. Vi tog bröd, dakos, tzatziki, kåldolmar (lachanodolmades) ostbollar med bacon, friterad potatis, stifado och en rätt ur deras julmeny pork shrank med pure av squash och sötpotatis. Hela kalaset gick på 59 euro! Ganska bra pris tycker jag. I och för sig beställde vi inte så mycket dryck utan bara en öl, en flaska vatten och en te till mig (kan inte dricka ens rumstempererat de här dagarna...) Allt smakade väldigt bra och servicen var mycket bra. (ok att stifadon inte alls var lika smakrik som den vi har på Orexi :) men det hade vi inte väntat heller )
 


Snyggt serverad dakos


F
"Kotsi" fläskben med fikon inlagda i Chutney och squash pure

God efterrätt. Botten av melomakarona(julkaka) cheesecakefyllning och chokladganache på toppen
    
Kalyves
De små barnen 22 och 25 år(snart 26)

Jag vill passa på att önska er alla en god fortsättning eftersom jag var lite dålig på att önska god jul. (har svårt för att skriva dagarna efter behandling) Dessutom vill jag skicka ett stort stort tack till er alla läsare som besökte oss på Orexi i somras, ni som kommenterar på bloggen, ni som hade med er kaffe till mig i somras och till er som har använt er av min bloggswish. Jag blir så glad för allt och är väldigt väldigt tacksam! Jag önskar inte gott nytt år ännu för jag kommer nog att skriva några rader innan dess.

Nu ska jag preparera för dusch vilket betyder element på, värmefläkt på i badrummet och varmvatttenberedaren på för jag vill inte riskera att det tar slut på varmvatten medan jag duschar så jag får ont i fötter och händer.  

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish 0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)


1 kommentar:

  1. Tack för allt vad du skriver om. Jag läser din blogg ibland. Halk
    ade in här för några år sen eftersom jag själv har en blogg. Har besökt Kreta några gånger så intressant att titta in i bland. Önskar dej allt gott med behandlingarna och en forsatt God Jul.

    SvaraRadera