måndag 21 november 2022

Sommarväder i november

 


Agii Apostoli stranden för några dagar sedan (Iguana beach)


Ja, i år har vi haft sommarväder ganska länge med korta avbrott av kalla nätter och tidigar morgnar. Av gammal vana på grund av att det ju är "vinter" nu så sätter jag på mig en kofta när jag stiger upp på morgonen. Ganska snart inser jag dock att det ju är varmt. Hur varmt? De senaste dagarna har det varit upp emot 24 grader på dagarna. 

Det blir ofta promenader i Agii Apostoli parken och bad efter det. Alla ni som tycker att det är för mycket folk och solstolar på stränderna borde komma ner nu. Inte en solstol så långt ögat når. Vattnet är kristallklart och för det mesta ligger det spegelblankt. 

 

Nypressad olja på olivoljefabriken

En kanna med färsk olja

Överallt hörs surrandet av olivplockarnas "vispar" som slår ner oliverna. Om ni kör omkring efter mindre vägar är det inte alls ovanligt att det ligger nät över vägarna. Olivträden som står efter vägarna ska ju också skördas och då får man lägga ut näten även över vägen. Maken plockar oliver varje dag. Vi själva har inte många träd så just nu plockar han hos andra. Om man inte har sina egna träd så finns det två sätt att få lön för sitt jobb. Antingen får man hälften av oljan om man tar sig an ansvaret för att plocka på en tomt eller så jobbar man för en dagslön som nu ligger på runt 50-60 euro. Just nu skriks det efter erfarna olivplockare så om det fina vädret fortsätter så har maken fullt upp så länge olivsäsongen pågår. 

En "tradition" som vi har när vi får hem den första nypressade oljan är att köpa ett gott bröd, göra en sallad och njuta av den smakrika oljan. På en liten tallrik häller man olja, strör på lite grovt salt (den vi har är från Falassarna) och så doppar man brödet i det. Gott, gott!

Jag hoppas ni får en riktigt bra vecka! KALI EVDOMADA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar