onsdag 18 maj 2022

Vägbeskrivning, en liten smitning och småprat

 


Dagarna bara rusar iväg och vi hinner förstås inte annat än att jobba och sova. Vi öppnar ju redan vid 12 i år och innan vi öppnar ska det handlas och fixas. En kväll då det var lite lugnt och hela personalstyrkan var på plats så lyckades jag dock smita iväg lite grann. En väninna är här och bor nere på Golden Bay och eftersom det bara är en liten kort promenad ner dit så gick jag dit och tog en drink med dem. Jag missade förstås den magiska solnedgången (restaurangen ligger precis vid havet och Agii Apostoli stranden) men jag fick mig istället lite goda köttbullar i pepparsås, hemgjorda pommes och till det en aperol. De har samma inställning som oss när det gäller kvaliteten på råvaror därför känns det bra att äta där. Trots höjda priser i år så tummar de heller inte på kvaliteten. Det får hellre kosta lite mer. För oss är det viktigare att det är bra råvaror och vällagat än att vi ska kunna sälja billigt. Ibland blir man dock lite förvånad över gäster som jämför och föredrar pommes och hamburgare som liknar de stora kedjornas än våra hemlagade som innehåller nästan 100% procent nötfärs och är lagade från grunden samt pommes som är de frysta istället för våra hemgjorda...

Jag är lite glömsk och jag vet inte om det går att skylla på allt jag(vi) har gått igenom det senaste året. (jag försöker i varje fall skylla på det) Jag kanske inte kommer ihåg er som har varit till oss tidigare så påminn mig gärna. Ibland kommer jag ihåg om ni ger mig lite ledtrådar som vad ni brukade äta och vad vi pratade om då. Jag kom i varje fall ihåg nu att jag har lovat några bloggläsare att ge en vägbeskrivning till vår restaurang Orexi. Vi finns ju på googlemaps så det är inte svårt att hitta oss. Vi håller till i samma byggnad som kända (ökända) Playboy så om ni frågar en grek som inte vet var vi håller till så kan ni fråga efter Playboy eftersom de flesta vet var det ligger(!!!). Vår restaurang ligger efter den stora vägen mellan Chania (4 km väster om Chania stad) och Platanias i området Kato Daratso. Vår bakgård med alla blommor syns dock inte från vägen. Vi ligger precis mellan två busshållsplatser. Den ena är vid Nontas suites och den andra vid hotell Kalliston. Området Kato Daratso ligger precis vid Agii Apostoli men det är liksom ner mot stranden det heter Agii Apostoli och upp mot vägen heter det Kato Daratso.

Det börjar bli ordentlig fart i restaurangen nu och vissa kvällar är det fullsatt så boka gärna bord om ni vill komma mellan 19.00 och 21.00 som är de tider då det oftast blir fullt. Vad ska ni äta hos oss? Ja, stifado och moussaka är förstås storsäljarna men prova gärna av de rätter som vår duktiga kokerska gör också. Jag åt igår kväll Briam till exempel. Den är helt vegansk med en massa olika grönsaker (squash, aubergine, champinjoner osv) i tomatsås. Är ni inte veganer så lägger vi gärna på en skiva fetaost också då det passar jättebra till. Papoutsakia har vi emellanåt. Det liknar lite moussaka men är auberginhalvor med köttfärs och bechamelsås på. Vår gyros pork plate är också en storsäljare. Den liknar förstås inte fastfood gyros utan är fläskkött som vi tillagar själva med sonens hemliga kryddblandnng. På tallriken är det också sallad, pitabröd, tzatziki och hemgjord pommes. Vi har också lagt till en "triple dip" i menyn. Där får ni 3 av våra goda dip. Hemgjord hummus. tzatziki och tyrokauteri(fetaoströra med chili) 

Idag är det fortsättning på min rotfyllning och eftersom jag oftast får ordentligt med bedövning så kommer jag nog hålla mig lite i bakgrunden idag på förmiddagen i restaurangen. Jag kommer heller inte att baka fröknäcke idag som jag egentligen borde. Många har ju blivit vana att vi bjuder på det före maten men i år verkar jag inte hinna med riktigt att baka så det finns varje dag. Därför kan det bli lite annat emellanåt. När köket öppnar vid 12 bör jag ha gjort färdigt mina bestyr med bakning för annars är jag i vägen så jag får göra sådant innan vi öppnar och det hinns inte med varje dag. Nu ska jag gå ut och plocka lite blommor i trädgården för att ha på borden i restaurangen. Det gäller att passa på nu när jag har fullt med blommor för när det blir för varmt blir ju utbudet lite sämre :) Det blir lite blombilder idag också för jag hinner inte med att fota mat och restaurangbilder när det är fullt upp..

Jag önskar er en bra dag och tackar er alla för er omtanke och hälsningar efter förra inlägget.

2 kommentarer: